1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Jeukende tepels

  Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 7-14-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 7-14-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Er verandert van alles aan je lichaam tijdens de zwangerschap, dingen die voor de buitenwereld zichtbaar zijn (zoals je prachtige buik) en dingen die je liever voor jezelf houdt. Veranderende tepels en borsten zijn van die dingen waar verder niemand in je omgeving af weet dat je er vreselijk veel last van kunt hebben! Vooral je tepels kunnen zeer gaan doen, van kleur veranderen, gevoeliger worden of gaan jeuken. En deze tepeljeuk kan erg intens en plotseling zijn! Niet bepaald fijn wanneer je in de rij staat om boodschappen af te rekenen

  Gelukkig zijn jeukende tepels erg normaal tijdens de zwangerschap. Je bent dus zeker niet de enige die hier last van heeft. Na de zwangerschap gaat het dan ook vaak weer over.

  Oorzaken van jeukende tepels

  Hormonale veranderingen

  Haast alle veranderingen die je lichamelijk meemaakt tijdens de zwangerschap, hebben te maken met je veranderende hormonenhuishouding. Je borsten veranderen vooral onder de invloed van de hormonen hCG, oestrogeen en progesteron, die zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer naar je borsten. Hiermee groeien de melkklieren en dus je borsten.

  Groeien en uitrekken borsten

  Door de groei van je borsten kunnen ook je tepels gaan meegroeien: die rekken soms flink uit en groeien mee ter voorbereiding op de borstvoeding. Hierdoor kunnen je tepels pijn gaan doen, of gaan jeuken. Dit kan zelfs zó ongemakkelijk worden dat je je alleen al bij de minste aanraking flink ongemakkelijk kunt voelen.

  Je kunt vaak al vroeg in de zwangerschap last krijgen van jeukende tepels, al vanaf het eerste trimester. Bij veel vrouwen is dit zelfs het eerste zwangerschapssymptoom! Helaas kan deze jeuk de hele zwangerschap door blijven gaan, omdat de borsten constant groeien. Op andere plekken op je lichaam kun je ook jeuk krijgen, wat dan zwangerschapsjeuk wordt genoemd.

  Wat kun je doen tegen jeukende tepels?

  Je kunt de groei van je borsten niet voorkomen tijdens de zwangerschap, maar je kunt wel enige maatregelen treffen om de jeuk te verlichten!

  Omdat je tepels extra gevoelig zijn voor kou, is het een goed idee ze zo warm mogelijk te houden. Daarnaast kun je je tepels insmeren met een neutrale en vette olie of crème na het douchen en voor het slepen. Ingrediënten die hierbij goed werk kunnen doen zijn vitamine E, lanoline, aloë vera en cacaoboter. Je kunt beter wegblijven van de smeerseltjes met alcohol of parfum erin, dit geldt ook voor je douchegel. Ook zijn er speciale tepelcrèmes beschikbaar voor zwangere vrouwen.

  Een zachte zwangerschapsbeha kan de jeuk ook verlichten. Hierbij krijg je extra ondersteuning voor je groeiende borsten en zijn ze ook gemaakt van zacht materiaal. Bij voorkeur was je je bh's met neutraal wasmiddel zonder parfums.

  Jeukende tepels na de zwangerschap?

  Blijven je tepels maar jeuken na de zwangerschap? Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.

  Als je borstvoeding geeft, dan kan dit ook bijdragen aan jeukende tepels. Je tepel en tepelhof kunnen hier namelijk soms geïrriteerd van raken. Je borsten kunnen er dan ook rood uitzien. Smeer hiervoor je borsten en tepels goed in met een zachte, ongeparfumeerde olie of crème om de jeuk te verlichten. Doe ook zeker eens af en toe je bh uit om je borsten even te laten luchten!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard