1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Rusteloze benen

  Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het is niet fijn als je wakker wordt gehouden door de rusteloze benen wanneer je net in bed bent gaan liggen. Dit is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. De rusteloze benen tijdens de zwangerschap kunnen gelukkig geen kwaad, maar om het ongemak te verminderen kun je gelukkig wel een paar dingen doen.

  Kenmerken en oorzaken rusteloze benen tijdens zwangerschap

  Er is sprake van rusteloze benen wanneer je een tintelend, kriebelend of haast jeukend gevoel in je benen ervaart. Het wordt ‘’rusteloos’’ genoemd omdat je je benen moet bewegen om van dat vervelende gevoel af te komen, dat is de enige manier. Het vervelende is dat het gevoel vaak direct na het bewegen gewoon weer terugkomt, met slapeloze nachten als gevolg.

  Je vindt de rusteloosheid meestal in je onderbenen. Maar het kan ook voorkomen dat je het gevoel ervaart in je bovenbenen, armen en voeten. Je zult het vooral hebben wanneer je langere tijd zit of ligt. Een lange vliegreis is dus geen pretje als je met dit zwangerschapskwaaltje te maken hebt.

  Rusteloze benen tijdens de zwangerschap kunnen de volgende oorzaken hebben:

  • Een ijzertekort
  • Gebruik van medicijnen zoals antidepressiva
  • Erfelijke aandoeningen zoals reuma, schildklieraandoeningen, diabetes of nierziekte

  Alhoewel er geen duidelijke oorzaak is waarom zwangere vrouwen dit vooral ervaren, kunnen bovenstaande factoren een rol spelen. Het goede nieuws is dat dit kwaaltje na de zwangerschap vaak gewoon weer verdwijnt!

  Omgaan met rusteloze benen tijdens de zwangerschap

  Doen

  Gelukkig zijn er verschillende manieren om met rusteloze benen tijdens de zwangerschap om te gaan. Voldoende water drinken en genoeg ijzerrijke voeding eten zijn hierbij erg belangrijk. Masseer, strek en rek daarnaast regelmatig je benen wanneer je er last van hebt. Je kunt tevens koude of warme kompressen op je benen gebruiken of een warm bad nemen net voor het slapengaan.

  Genoeg blijven bewegen om de rusteloosheid eruit te krijgen is erg belangrijk. Probeer ook een constant slaapritme aan te houden. Medicatie tegen rusteloze benen wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

  Niet doen

  Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zijn boosdoeners als het aankomt op rusteloze benen. Hiervan krijg je alleen maar meer energie en rusteloosheid. Ook overmatig kijken naar je telefoon of computer kan de rusteloosheid vergroten, net zoals dutjes in de avond.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard