1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Het zwangerschapsbrein: wat is het en heb jij er ook last van?

  Gepubliceerd op: 1-6-2021Bewerkt op: 1-6-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-6-2021Bewerkt op: 1-6-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Met alles wat er verandert in je lichaam tijdens de zwangerschap is het ook niet zo verassend dat ook je brein daar een beetje onder gaat leiden. Veel vrouwen hebben dan ook wat last van het zwangerschapsbrein, of de ‘pregnancy brain’ tijdens de zwangerschap. Je kunt hieronder erg vergeetachtig raken, wordt er gezegd. Maar is deze vergeetachtigheid slechts een placebo-effect of bestaat een zwangerschapsbrein echt?

  Zwangerschapsbrein, wat is dat?

  Ben jij als zwangere vrouw ook opeens extreem vergeetachtig? Bijvoorbeeld dat je niet meer weet waarom je nu ook alweer naar de keuken liep, of zelfs zo erg dat je niet meer weet hoe je auto moet rijden? Dan kan het zijn dat je last hebt van het zogeheten zwangerschapsbrein, wat alles te maken heeft met veranderende stofjes in je hersenen tijdens de zwangerschap.

  Wetenschappelijk onderzoek naar het zwangerschapsbrein

  Of het echt bestaat, of het simpelweg tussen je oren zit waardoor je jezelf erna gaat gedragen? Onderzoek zegt dat een op de vijf vrouwen wel degelijk veranderingen plaatsvinden in de hersenen van zwangere vrouwen, vergeleken met het brein van niet-zwangere vrouwen. Er werd hier gevonden dat een grijze stof in de linker- en rechterhersenhelft dunner wordt tijdens de zwangerschap. Deze stof zit in de buitenste laag van het brein, waaronder zenuwcellen zitten, die gelinkt zijn aan het inlevingsvermogen. Dat verklaart dus waarom een zwangere vrouw altijd gelijk heeft tijdens een meningsverschil (volgens haar dan).

  Dat hoeft niet te betekenen dat de hersenen continu in zwangerschapsmodus staan. Als zwangeren namelijk gevraagd worden zich te focussen, kunnen ze dit wel prima volgens dit onderzoek.

  Zwangerschapsdementie

  Iets anders waar veel vrouwen mee te maken krijgen als het gaat om een zwangerschapsbrein, is zwangerschapsdementie. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een aangetast en minder goed werkend geheugen tijdens de zwangerschap, en de hormonen progesteron en choline. Maar natuurlijk draait ook alles bij een zwangere vrouw op een bewust niveau om de baby, waardoor er minder vergeetachtigheid voor andere dingen kan ontstaan.

  Een zwangerschapsbrein is dus no joke. Heb jij er ook last van?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard