1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Mag je onder de zonnebank als je zwanger bent?

  Gepubliceerd op: 10-10-2020Bewerkt op: 6-16-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-10-2020Bewerkt op: 6-16-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Als je zwanger bent is een vertroetelmomentje voor jezelf geen overbodige luxe, en sommige vrouwen houden ervan om dan af en toe onder de zonnebank te gaan. Maar is onder de zonnebank gaan tijdens de zwangerschap wel geheel veilig? Waar moet je rekening mee houden?

  Uv-straling onder de zonnebank

  De zonnebank en de zon werken in vele opzichten op dezelfde manier. De zonnebank geeft net zoals de zon uv-straling af, wat ervoor zorgt dat je huid verkleurt. Onder de zonnebank ben je echter beperkt blootgesteld aan uv-B-straling, de straling die verbranden veroorzaakt. Sommige mensen zeggen dus dat zonnen onder de zonnebank iets beter is dan in de zon, maar dit is niet geheel waar. Beide opties kunnen zorgen voor huidbeschadiging, wat zich vertoont als een verkleurde huid.

  Zwanger onder de zonnebank

  Zonnen is niet bepaald goed voor je huid, ook niet als je zwanger bent. Voor je ongeboren baby heeft zonnen onder de zonnebank echter geen negatief effect. De uv-straling dringt niet door tot in de baarmoeder. Maar voor jou kan te veel uv-straling wel schadelijk zijn, omdat je huid zo sneller veroudert. Daarnaast zitten er de volgende risico’s aan verbonden:

  • Je krijgt een grotere kans op een zwangerschapsmasker. Dit zijn verkleuringen op de huid van het gezicht, die soms maar langzaam of helemaal niet meer wegtrekken.
  • De hoge temperaturen zorgen voor een risico op uitdroging, wat ervoor kan zorgen dat de bloedtoevoer naar je baby minder goed is met mogelijk ernstige gevolgen. Zorg er dus altijd voor dat je goed gehydrateerd bent en blijft als je gaat zonnen.
  • Ook kan een verhoogde lichaamstemperatuur ervoor zorgen dat in sommige gevallen het risico op een vroeggeboorte of miskraam wordt verhoogd, zeker in het eerste trimester van de zwangerschap.
  • Je baby kan vanaf ongeveer 7 maanden licht waarnemen vanuit de baarmoeder. Het kan zijn dat je baby niet goed reageert op de felle lampen van de zonnebank. Leg daarom in het derde trimester altijd een (hand)doek over je buik heen.

  Veilig zonnen tijdens de zwangerschap

  Als je toch graag onder de zonnebank wilt gaan tijdens je zwangerschap, zorg er dan voor dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème om huidschade te beperken en ga bij voorkeur niet langer dan 15 minuten zonnen. Zeker in het tweede en derde trimester, wanneer je huid wat meer uitgerekt is en daardoor sneller kan verbranden. Let daarnaast goed op de signalen van je lichaam om in de gaten te houden of je lichaamstemperatuur niet te hoog wordt, want dit kan nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Uitdroging en een zonnesteek vermijden is van groot belang, dus zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het zonnen genoeg water hebt gedronken.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard