1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Gecombineerde achternaam mogelijk vanaf 1 januari

  Gepubliceerd op: 12-21-2023Bewerkt op: 12-21-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-21-2023Bewerkt op: 12-21-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Momenteel krijgen kinderen in Nederland standaard één achternaam. Door een nieuwe regeling is het vanaf 1 januari 2024 echter mogelijk je kind twee achternamen te geven. Dat kan ook nog met terugwerkende kracht.

  Dubbele achternaam vanaf 1 januari 2024

  Door een nieuwe regeling is het in het nieuwe jaar mogelijk je kind twee achternamen te geven, wat ook wel een gecombineerde achternaam wordt genoemd. Een kind krijgt dan de achternaam van de moeder, en de achternaam van de vader of partner. Als je hier als ouders voor kiest, krijgt ook een volgende kind deze gecombineerde achternaam. Het is niet verplicht om je kind twee achternamen te geven.

  Dubbele achternaam regelen

  Ouders kunnen de dubbele achternaam regelen tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorteaangifte of tijdens de erkenning van het kind. Dat kost €75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind. Ouders mogen zelf weten welke volgorde van de achternamen ze kiezen.

  Gecombineerde achternaam met terugwerkende kracht

  Je kunt ook met terugwerkende kracht een dubbele achternaam voor je kind aanvragen. Als je kind op of na 1 januari 2016 is geboren, kan je alsnog gebruik maken een overgangsregeling. Daarmee kan je per 1 januari alsnog een dubbele achternaam regelen voor je kind! Die overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025.

  Voor kinderen die geen Nederlandse nationaliteit hebben of die geboren zijn in het buitenland, gelden andere regels.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard