Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerEten tijdens de zwangerschapSchaal en schelpdieren tijdens de zwangerschap

Schaal- en schelpdieren tijdens de zwangerschap

ZP® - Magazine

, 17 maart 2022 19:28Laatste update op: 10 mei 2022 19:25

Mag je tijdens je zwangerschap genieten van mosselen en andere schelp- en schaaldieren? Lees hier alles over schelpdieren eten als je zwanger bent.

Schaal- en schelpdieren tijdens de zwangerschap

Kan je dus wel of niet af en toe genieten van een mosseltje? In rauwe en gekookte vis, ook in schelp- en schaaldieren, kan de listeria bacterie zitten. Met goed gekookte mosselen zal je geen risico lopen op listeria, maar toch adviseert het voedingscentrum maximaal 1 keer per week mosselen te eten. Hetzelfde geldt voor andere, goed gekookte schaal- en schelpdieren.

De schelpdieren moeten verhit zijn met een temperatuur van minimaal 70 graden, om alle gevaarlijke bacteriën te doden. Ook zolang je kreeft, mosselen, coquilles en kokkels goed kookt, grilt of bakt, loop je geen risico om listeria op te lopen. Voor garnalen geldt dat je ze beter kunt laten staan of in hele kleine hoeveelheden kunt consumeren, in verband met hoge dioxine, kwik of PFAS gehaltes.

Vis eten tijdens de zwangerschap

Het is zeker aan te raden één à twee keer per week vette vis te eten tijdens de zwangerschap. Daar haal je namelijk een hoop gezonde vetten en omega-3 uit: allebei erg belangrijk voor de groei van je baby. Zorg er wel voor dat de vis altijd door en door verhit is. Lees hier alles over vis eten tijdens de zwangerschap.

Meer over dit onderwerp:

 • Wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben?

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard