1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

    Blijf op de hoogte!

    Ontvang nieuws speciaal voor jou!

    ZwangerEten tijdens de zwangerschapRicotta zwanger mag je ricotta eten tijdens je zwangerschap

    Ricotta zwanger: mag je ricotta eten tijdens je zwangerschap?

    ZP® - Magazine

    , 22 augustus 2020 18:42Laatste update op: 9 juli 2021 20:33

    Er zijn een aantal zuivelproducten die je beter niet kunt eten. Zo zijn er kazen die gemaakt worden van rauwe melk, die je beter kunt mijden. Hoe zit dat met ricotta? Kun je ricotta blijven eten als je zwanger bent?

    Wat is ricotta kaas?

    Ricotta is een zachte Italiaanse kaas, die verhit wordt tijdens het productieproces. Bij het maken van ‘gewone’ kazen blijft er sap over. Door het verhitten van dit sap klontert het samen, waardoor er een witte, zachte kaas ontstaat. Ricotta. Doordat het sap verhit wordt, worden eventueel schadelijke bacteriën gedood.

    Listeria-bacterie in kaas

    Kaas die gemaakt wordt van rauwe melk kan de listeria-bacterie bevatten. Net als dat deze bacterie bijvoorbeeld in rauwe vis voor kan komen. Als je deze bacterie binnenkrijgt kan dit schadelijk zijn voor je baby. De bacterie kan lijden tot infecties en in sommige gevallen zelfs tot een miskraam. Gelukkig is die kans klein en komt het dan ook niet vaak voor.

    Au lait cru, rauwmelkse kaas

    In Nederland worden geen ´rauwemelkse kazen´ geproduceerd. Maar wel in het buitenland, en ook die liggen bij ons in de schappen. Vaak zijn het de kazen die niet in fabrieksverpakking zitten. Let vooral op bij zachte kaasjes of met gerijpte kazen.

    Welke kazen mag je wel eten als je zwanger bent?

    In principe kun je veel kazen wel gewoon blijven eten tijden je zwangerschap.

    • Harde kazen zoals cheddar, parmezaanse kaas, peccorino, manchego, Hollandse kaas, emmentaler kaas.
    • Zachte gepasteuriseerde kaas zoals mont charentias, boursault, ricotta, explarateur, taleggio, munster, kernhem, mozzarella, monchou en kaasfondue.
    • Geitenkaas. In geitenkaas is namelijk nog nooit de listeriabacterie gevonden. Er zit waarschijnlijk een stofje in geitenmelk waardoor de listeriabacterie niet voorkomt in geitenkaas. Dus heb je zin in een lekkere salade met geitenkaas, of geitenkaas uit de oven? Dat kun je dus gewoon eten!

    Kortom, je kunt gewoon ricotta blijven eten. Maar dit is wel een kaas die veel calorieën bevat, net als veel andere kazen.

    Tip: sta je in de supermarkt of bij de kaaswinkel en twijfel je over of je de kaas wel of niet kunt eten, vraag het dan aan een medewerker. Of google het!

    Meer over dit onderwerp:

    • Geitenkaas eten tijdens de zwangerschap
    • Mozzarella eten tijdens de zwangerschap
    • Wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben?

    Plaats een reactie

    (0)
    user-image
      • Feed

      • Mijn week

      • Cursussen

      • Community

      • Dashboard