Geitenkaas eten tijdens de zwangerschap
Ja, in principe mag je geitenkaas eten tijdens je zwangerschap. Wel is het belangrijk te weten dat er veel verschillende soorten geitenkazen zijn en dat ze niet allemaal even veilig zijn.
Harde en zachte geitenkazen
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen zachte en harde geitenkazen. De harde geitenkazen bevatten weinig vocht en zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Doordat de melk gepasteuriseerd is zijn deze harde geitenkazen veilig om te eten als je zwanger bent.
De zachte geitenkazen worden soms gemaakt met rauwe melk en zijn daarom niet altijd veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Deze zachte geitenkazen kunnen de listeria bacterie bevatten die gevaarlijk is voor de ongeboren baby. Zachte geitenkazen worden bijna niet in Nederland geproduceerd, maar wel uit andere landen geïmporteerd. Je kunt ze herkennen doordat er bij de ingrediëntenlijst ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op staat.
Lees ook:
Wat mag ik eten?Toch zachte geitenkaas gegeten?
Heb je per ongeluk toch zachte geitenkaas gegeten? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Alleen wanneer je last krijgt van koorts, diarree en misselijkheid is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.