1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  5 mindful tips voor meer gemoedsrust bij de bevalling

  Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 6-25-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 6-25-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Mindful Zwanger & Bevallen

  1. Controle die je niet hebt kun je ook niet verliezen

  Onvoorspelbare dingen kan niemand controleren, jij dus ook niet! Rondom de bevalling spelen vaak veel vragen en niemand die je de antwoorden kan geven. Hoe, waar en wanneer jouw kindje geboren gaat worden is onbekend. Ook met veel medische kennis blijft een bevalling heel slecht te voorspellen. Spannend he?

  Het enige waar je tijdens de bevalling echt controle over hebt, is de manier waarop jij met al die onzekerheid omgaat! Wanneer je probeert alles onder controle te houden, krijg je hoofdpijn, spierpijn, word je hartstikke moe want het vasthouden aan controle zal je niet lukken.

  Benader je dit alles mindful vanuit ontspanning, nieuwsgierigheid en het vertrouwen dat je (eventueel met de hulp van zorgverleners) ook het onverwachte wel aan kunt, dan zul je het anders ervaren.

  2. Besteed aandacht aan je emoties

  Zorgen en angst negeren of wegstoppen zal je niet helpen. Dat wat je probeert weg te duwen blijft onder de oppervlakte sudderen en om aandacht vragen. Accepteer dat je bevallen spannend vindt. Probeer lastige emoties niet te zien als vijanden of verstoringen, maar accepteer ze. Wanneer je niet vecht tegen emoties, maar je eraan overgeeft komt oxytocine vrij. Dit is het ontspannings-, rust- en verbondenheidshormoon. Daarmee ontstaat ruimte voor ontspanning, in plaats van spanning en stress. En wat wil nu het toeval? Oxytocine is ook het hormoon wat straks tijdens de bevalling zorgt voor krachtige weeën en een vlottere bevalling.

  3. Worst case scenario

  Een van de belangrijkste redenen waarom aanstaande ouders een cursus volgen is ‘angst voor de bevalling’. En het is goed mogelijk deze angst te beïnvloeden. Het kan helpen als je de angst recht in de ogen kijkt en jezelf uitdaagt.

  Neem eens precies dat scenario in je hoofd waar je bang voor bent en vraag je het volgende af:

  • Wat vind ik belangrijk wanneer precies dat scenario uit zou komen waar ik bang
  • voor ben? Hoe wil ik ermee omgaan?
  • Hoe kan mijn partner me hierin helpen?
  • Wat zou ik willen dat zorgverleners op dat moment voor mij en de baby doen?
  • Hoe zou ik willen dat ze dat doen of hoe wil ik bejegend worden?

  Bedenk hier vooraf een plan voor. Je zult merken dat dit je meer rust geeft.

  4. Leer het verschil tussen ‘pijn hebben’ en ‘pijn lijden’

  Bij baringspijn is er in principe niets mis. Je hoeft het niet te veranderen, op te lossen of te verklaren. De pijn is er. Wanneer je je niet verzet tegen pijn, kan er mentale energie vrijkomen voor positieve dingen, zoals voor het actief opvangen van de pijn en je verheugen op je kindje dat nu echt onderweg is! Het effect van mindfulness kun je, ook bij pijn, tot op hersenniveau terugvinden. Het is dan niet meer “pijn lijden”, maar het wordt “pijn ervaren”. Je neemt een lichamelijke sensatie waar.

  In de training ‘Mindful Zwanger en Bevallen’ leer je op wel twintig manieren mindful omgaan met pijn. Je leert dit door het ook echt te oefenen! Piano spelen leer je immers ook niet door een boek te lezen over Mozart. Tijdens de zwangerschap alvast oefenen in omgaan met pijn en ongemak, geeft je straks meer regie tijdens de weeën!

  5. Kies je cursus net zo zorgvuldig als je kinderwagen

  Merk je dat je opziet tegen de bevalling maak dan tijd om een goede zwangerschapscursus te volgen. Kies zorgvuldig voor de beste cursus die je vinden kunt. Laat je niet verleiden tot een snelcursus. Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Fietsen en autorijden kon je ook niet ineens. Sommige aanstaande ouders besteden meer tijd aan het uitkiezen van een kinderwagen dan aan de hele voorbereiding op hun bevalling. Goede en betrouwbare informatie is belangrijk, maar niet voldoende. Een echt behulpzame cursus helpt je in je hoofd te ontspannen, zodat je lijf het werk goed kan doen.

  Wij adviseren je een cursus te volgen bij een verloskundig professional. Iemand die veel verschillende bevallingen gezien heeft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard