1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  ‘Suiker mogelijk positieve invloed op spermakwaliteit’

  Gepubliceerd op: 3-1-2020Bewerkt op: 3-22-2020
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-1-2020Bewerkt op: 3-22-2020
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  Sperma kan positief worden beïnvloed door middel van een suikerrijk dieet. Dat is de conclusie van een nieuwe studie aan de Universiteit van Linköping. Betekent dit dan dat je als man voornamelijk suikerrijke producten moet gaan eten?

  Beïnvloeding van spermakwaliteit

  De kwaliteit van sperma kan negatief worden beïnvloed door verschillende factoren, bijvoorbeeld overmatig sporten, overgewicht, alcohol en drugs. Ook hebben ook andere factoren, zoals de beweeglijkheid, het aantal zaadcellen en het aantal zaadlozingen invloed op de kwaliteit van sperma.

  Invloed voeding op sperma

  Maar wat kun je zelf doen om de kwaliteit van sperma te stimuleren? Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Linköping kan voeding een grote rol spelen. “We zien dat voeding de beweeglijkheid van het sperma beïnvloedt, en we kunnen de veranderingen koppelen aan specifieke moleculen in voeding”, zegt Anita Öst, hoofddocent aan de universiteit van Linköping en tevens hoofd van de studie. Moet je dan als man maandenlang op dieet om de kwaliteit van het sperma te bevorderen? Volgens een nieuwe studie van Linköping University niet. “Onze studie heeft aangetoond dat de effecten al na één tot twee weken merkbaar kunnen zijn”, aldus Öst.

  Het suikerdieet

  Tijdens de studie werden 15 gezonde, niet-rokende jonge mannen, onderzocht. Zij volgden een dieet waarin ze gedurende twee weken alle voedsel van de wetenschappers kregen. Het dieet was gebaseerd op de Nordic Nutrition Recommendations voor gezond eten met één uitzondering: tijdens de tweede week voegden de onderzoekers elke dag suiker toe, wat overeenkomt met ongeveer 3,5 liter koolzuurhoudende dranken of 450 gram zoetwaren.

  Verbetering in spermakwaliteit

  Om het verschil aan te kunnen tonen werden de spermakwaliteit en andere gezondheidsfactoren aan het begin, na de eerste week én aan het eind van de studie onderzocht. Wat blijkt? De kwaliteit van het sperma is er binnen slechts twee weken op vooruit gegaan. Aan het begin van het onderzoek had een derde van de deelnemers een lage beweeglijkheid van de zaadcellen in het sperma. Na het onderzoek werd er bij geen enkele deelnemer meer een lage beweeglijkheid geconstateerd. Sterker nog, er is bij alle mannen sprake van een normale beweeglijkheid van de zaadcellen.

  Is suiker de oplossing?

  Moeten alle mannen nu massaal suiker gaan toevoegen aan hun voeding? Dat is nog maar de vraag. “De studie toont aan dat de beweeglijkheid van het sperma in een korte periode kan worden veranderd en nauw lijkt te zijn gekoppeld aan het dieet. We kunnen echter niet zeggen of het specifiek de suiker was die het effect veroorzaakte. De suiker was namelijk een onderdeel van een gezond voedingsschema, welke uiteindelijk een positief effect had op het sperma”, aldus Öst.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard