1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Goed geregeld!

  Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 1-22-2021
  Verloskundige Praktijk ZOE Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 1-22-2021
  Geschreven door: Verloskundige Praktijk ZOE
  Het eerste trimester is bijna voorbij. Meestal krijg je weer wat meer energie en worden de misselijkheidsklachten minder. In deze periode mag je wat zaakjes gaan regelen… Vandaag vertellen we wat je mag regelen en kun je dit als een “leuk” afstreeplijstje zien ;)

  Kraamzorg

  Kraamzorg is uniek in de wereld, het bestaat alleen in Nederland. De kraamverzorgende is na de bevalling (gemiddeld) acht dagen bij je thuis. In deze acht dagen ondersteunt zij met de voeding en verzorging van de baby, neemt huishoudelijke taken uit handen, geeft zij voorlichting en adviezen, voert zij controles uit bij zowel moeder als kind en zal ze het gezin klaarstomen voor de periode na de kraamweek. Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgende al voor de bevalling naar je toe. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je de kraamzorgorganisatie voor je weer naar huis gaat.

  Het is belangrijk om je voor de 16de week van de zwangerschap aan te melden bij een kraamzorgorganisatie. Zo heb je nog keuze in de kraamzorgorganisatie en garantie dat je kraamzorg ontvangt. Rond week 30-34 van de zwangerschap zal de kraamzorgorganisatie contact opnemen voor een intakegesprek. Hierin worden persoonlijke wensen en behoeften besproken en bepaald op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Vanuit de basisverzekering wordt kraamzorg vergoed. Echter geldt er wel een eigen bijdrage van €4,60 (2021) per uur, welke alleen door een aanvullende verzekering wordt vergoed.

  Bij ons in de regio hebben we een goede samenwerking met onder andere de volgende kraamzorgorganisaties: Kraamzorg B-lief, Naviva, Lieve Kraamzorg en een aantal ZZP'ers: Lia Kraamzorg & Eveline Verkade.

  Werk

  Je werkgever is wettelijk verplicht om risico’s voor de vruchtbaarheid of zwangerschap te beperken. Dit kan betekenen dat je werkgever op zoek moet gaan naar aangepast werk. Werkzaamheden die het best vermeden kunnen worden zijn werkzaamheden met straling, ongezonde (hoge) werkdruk, chemische stoffen, extreme temperaturen, drukverschillen, lawaai, risico op geweld of agressie of werkzaamheden met een verhoogde kans op infecties. Je werkgever is verplicht om binnen twee weken na het melden van de zwangerschap de risico’s te bespreken of uit te zoeken. Twijfel je over risico’s op het werk, neem dan altijd contact op met je werkgever.

  Tijdens de zwangerschap heb je werkgerelateerde rechten en plichten. Een plicht is om uiterlijk 3 weken voor de start van je verlof de zwangerschap kenbaar te maken en je werkgever een zwangerschapsverklaring te overhandigen. De zwangerschapsverklaring krijg je van ons na de termijnecho en kun je altijd opnieuw aanvragen. Een werkgever kan hiermee de uitkering voor je verlof aanvragen. Als zwangere heb je recht op; meer pauzes (maximaal 1/8 van de werktijd), aangepaste werktijden, zwangerschaps- en bevallingsverlof, een rustplek en je hebt recht op tijd om ons te bezoeken!.

  Een zwangerschap kan lichamelijke klachten met zich meebrengen. Het algemene advies geldt dan ook om fysieke belasting te beperken, zodat de kans op lichamelijke klachten verminderd. Hiermee wordt bedoeld tillen, lang staan, veel lopen, hurken en bukken. Deze rechten worden duidelijk beschreven door het Arboportaal, zie hiervoor Arboportaal Daarbij is het advies na 20 weken geen nachtdiensten meer te werken. Het belangrijkste is te luisteren naar je lichaam en wat je lichamelijk aan kunt. Indien er zich problemen voordoen op het werk bespreek deze dan met je werkgever. Mocht je hier samen niet uitkomen of extra onderzoek nodig zijn kan een arbodeskundige of de arbodienst ingeschakeld worden.

  Zwangerschaps-, bevallings- en partnerverlof

  Zwangerschaps – en bevallingsverlof (zwangerschapsverlof) Dit verlof geldt voor zwangeren die in loondienst werken of een uitkering krijgen. In totaal krijg je minimaal 16 weken verlof. Het zwangerschapsverlof gaat 4-6 weken voor de uitgerekende datum in. Dit komt erop neer dat je zelf mag beslissen wanneer je met verlof gaat in een periode tussen 34-36 weken zwangerschap. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Je werkgever kan bij het UWV hiervoor een uitkering aanvragen, dit moet uiterlijk 2-4 weken voor het verlof ingediend zijn. Hiervoor heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je van ons nadat de uitgerekende datum bekend is.

  Als ZZP’er gelden andere regels. Indien je beschikt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wordt hier een deel van het zwangerschapsverlof uit betaald. Daarbij hebben ZZP’ers de mogelijkheid om bij het UWV een Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) uitkering aan te vragen.

  Partnerverlof (geboorteverlof) Tijdens een bevalling kun je als partner calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Dit mag door een werkgever niet geweigerd worden. Het geboorteverlof, ofwel partnerverlof, gaat in vanaf de dag van geboorte. Hierbij heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week vrij. Deze verlofdagen mag je naar eigen inzicht opnemen binnen 4 weken na de geboorte van het kind en de werkgever mag dit verlof niet weigeren. Tijdens dit verlof betaalt je werkgever het volledige loon door.

  Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Het aantal uur betreft vijfmaal het aantal werkuren per week. Dit verlof mag je ook naar eigen behoefte indelen, maar moet wel binnen 6 maanden na de geboorte. Tijdens dit verlof krijg je een uitkering, waarin maximaal 70% van het dagloon wordt uitgekeerd. Werkgevers kunnen deze uitkering aanvragen bij het UWV.

  Kinderopvang

  Indien je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, is het raadzaam om vroeg in de zwangerschap vast te bedenken welke soort van opvang je zou willen. Kinderopvang tot een schoolgaande leeftijd kan bij een dagopvang. Voorbeelden hiervan zijn een kinderdagverblijf, gastouder, iemand aan huis of familie of vrienden. Indien de dagopvang is aangesloten bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) heb je recht op kinderopvangtoeslag. Bij veel kinderopvang centra zijn (lange) wachtlijsten. Om die reden is het raadzaam vroeg in de zwangerschap hier al over na te denken en je vast in te schrijven. Dit kan vanaf het moment dat de uitgerekende datum bekend is en je een zwangerschapsverklaring van ons hebt gekregen.

  Erkenning van ouderlijk gezag

  In Nederland is de verwekker van de ongeboren vrucht niet standaard de vader van het kind. Enkel als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, is je partner automatisch de vader en juridische ouder van het kind. Indien je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan kun je zowel in de zwangerschap als bij de geboorteaangifte als op latere leeftijd alsnog de juridische ouder van het kind worden. In de zwangerschap kun je de erkenning regelen bij de plaatselijke gemeente, dit wordt ook wel de erkenning van de ongeboren vrucht genoemd. Hierbij bevestigt de moeder dat haar partner/biologische vader ook de juridische ouder is van het kind. Alleen als de erkenning geregeld is, heb je als partner het recht op omgang met het kind, onderhoudsplicht voor het kind, vrije keuze achternaam van het kind en krijgt het kind (indien gewenst) jouw nationaliteit.

  Om als partner ook wettelijk vertegenwoordiger van een kind te worden zal je na de geboorte ook het ouderlijk gezag aan moeten vragen. Hierna ben je juridisch gezien bevoegd om beslissingen over het kind te nemen en kan je optreden als wettelijke vertegenwoordiger. Het advies betreft om de erkenning rond de 24e zwangerschapsweek geregeld te hebben, zodat na de geboorte van het kind je partner jullie zoon/dochter mag aangeven!

  Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

  Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard