1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Alweer 24 weken zwanger!

  Gepubliceerd op: 1-22-2021Bewerkt op: 1-22-2021
  Verloskundige Praktijk ZOE Gepubliceerd op: 1-22-2021Bewerkt op: 1-22-2021
  Geschreven door: Verloskundige Praktijk ZOE
  Voor de ene zwangere kan de tijd niet snel genoeg gaan en voor de andere zwangere gaat de tijd mogelijk te snel. Een feit blijft; jij bent over de helft!

  Vandaag bespreken we verschillende onderwerpen die in deze fase voor jullie van belang kunnen zijn. Zo vertellen wij je het een en ander over:

  • Borst- en flesvoeding
  • Zwangerschapscursus
  • Veel voorkomende zwangerschapsklachten in de tweede helft
  • Belinstructies: wanneer je moet bellen

  Borst- en flesvoeding

  Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? Het is belangrijk om je hierover goed te laten informeren, zodat je weet wat je kunt verwachten. Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar gaat niet altijd vanzelf. Om de kans op het slagen van de borstvoeding te vergroten is tijd, aandacht en rust nodig. Jouw borstvoeding is uniek van samenstelling en afgestemd op de behoeftes van je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten wat positief bijdraagt aan het afweersysteem. Het geven van borstvoeding bindt jullie op een unieke manier!

  Ook in flesvoeding zitten alle benodigde voedingstoffen voor je baby, alleen ontbreken de stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten, zoals bij borstvoeding. Ook tijdens flesvoeding is lichamelijk contact belangrijk voor de hechting. Maak er daarom een mooi momentje samen van! Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen dus het maakt niet uit welk merk je kiest. Welke keuze je ook maakt, het is jouw beslissing! Bespreek je overwegingen en vragen met je partner en/of met ons, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  Zwangerschapscursus

  Je krijgt van ons natuurlijk veel informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Om extra ervaring en informatie op te doen kan het leuk en leerzaam zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en nog meer nuttige tips en informatie. Ook voor de partner kan dit een leuke toevoeging zijn. De startdatum van de meeste cursussen ligt rond de 24e zwangerschapsweek. Echter kan dit verschillen per soort cursus. Klik hier voor alle zwangerschapscursussen in de buurt: cursussen

  Veel voorkomende zwangerschapsklachten in de tweede helft

  • Maagzuur: het merendeel van de zwangeren krijgt last van maagzuur. Dit komt doordat er door de groei van de baarmoeder minder plaats over blijft voor de maag. De zure inhoud van de maag kan dan de slokdarm ingeduwd worden en dit geeft een brandend gevoel. Tips: laat vet eten, uien, pittig gekruid eten, overmatig suiker, koolzuurhoudende dranken en sterke koffie staan. Eet vaker kleinere maaltijden en neem zo nu en dan een bakje vanillevla, dit kan tijdelijk verlichting geven. Tenslotte helpt het soms om het hoofdeinde van je bed wat te verhogen door bijvoorbeeld een kussen onder je matras te leggen. Mochten deze tips onvoldoende werken, bezoek dan de apotheek voor een maagzuurremmer.

  • Kuitkrampen: door de volle en zwaarder wordende baarmoeder vermindert de doorbloeding in de benen. Dit maakt dat vrouwen last krijgen van een zwaar en drukkend gevoel en ‘onrustige benen’. Je kunt de neiging om je benen steeds te bewegen steeds moeilijker onderdrukken. Dit is vooral na inspanning of aan het eind van een dag. Ook ramp in de kuiten ’s nachts kan door de slechte doorbloeding veroorzaakt worden. Tips: niet te lang achter elkaar in een zelfde positie, regelmatig bewegen, draag geen knellende kleding, draag gemakkelijke en lage schoenen, douche je onderbenen met koud water na, masseer je benen, leg een kussen onder je matras aan het voeteneinde. Soms wordt kramp ook wel veroorzaakt door een magnesium tekort. Het slikken van extra magnesium kan dan een oplossing zijn voor de kramp.

  • Harde buiken: de baarmoeder is een grote spier en kan tijdens de zwangerschap af en toe samentrekken. Dit wordt ook wel een harde buik genoemd. Een harde buik kan in principe geen kwaad voor de baby of voor jezelf. Wel kan het een teken zijn dat je rustiger aan moet doen. Het verschil met weeën is dat harde buiken onregelmatig komen, niet pijnlijk zijn, niet steeds sneller achter elkaar komen en afnemen bij rust en warmte. Als je twijfelt of het toch weeën zijn, neem dan altijd contact met ons op. Tips: luister naar je lichaam, neem meerdere rustmomenten op een dag, een warme kruik, douche of bad kan de pijn doen verlichten en laat tenslotte eventueel je urine door de huisarts nakijken op een urineweginfectie (dit kan ook harde buiken veroorzaken).

  • Rug- en bekkenklachten: in de zwangerschap gaan de verbindingen tussen de botten verweken onder invloed van hormonen. Dit kan zorgen voor rug- en bekkenpijn. Als je goed op je houding let kun je dit voorkomen/verminderen. Je kunt de App BekkenBodem van ProFundum raadplegen voor houdingsadviezen. Soms is het raadzaam, om verergering te voorkomen, een fysiotherapeut te bezoeken.

  • Urine-incontinentie: onder invloed van de hormonen progestageen en relaxine neemt de flexibiliteit van de steunweefsels in het bekken toe wat tot een vermindering van de weerstand van de plasbuis leidt. Hierdoor kan bij druk op de blaas gemakkelijker urineverlies ontstaan. In het derde trimester heeft één op de drie vrouwen te maken met incontinentieklachten. Bekkenfysiotherapie is de eerste keuze van behandeling bij incontinentie. Daarnaast kun je de App BekkenBodem van ProFundum raadplegen voor aanvullende adviezen.

  Zie voor meer informatie over zwangerschapsklachten

  Belinstructies: wanneer je moet bellen

  Indien het volgende optreedt, moet je contact met ons opnemen:

  • Ongerustheid; het is dus niet nodig om te wachten tot het volgende consult.
  • Vaginaal bloedverlies; bewaar je slipje of inlegkruisje.
  • Aanhoudende hoofdpijn die niet weggaat met paracetamol, sterretjes zien, braken, strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, plotseling veel vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten; deze klachten kunnen passen bij een hoge bloeddruk.
  • Minder bewegingen van je kind vanaf de 28ste zwangerschapsweek; je kind krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je kind voelt zoals jij dat gewend bent. Twijfel je hierover, ga dan op je linkerzij liggen en neem 2 uur de tijd om je kind te voelen bewegen. Twijfel je of ben je niet gerustgesteld, bel ons.
  • Buikpijn of rugpijn met regelmaat, vruchtwaterverlies voor de 37 weken; we spreken dan namelijk van een (mogelijke) vroeggeboorte.

  Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

  Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard