1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Week 34 Vita Nova

  Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
  Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
  Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
  Je baby weegt nu 2250 gram en je baby is nu 42,5 centimeter lang

  Ontwikkelingen bij de moeder

  Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 34 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je benen hebben vaak zwaar te lijden onder je zwangerschap. Zo kun je nu veel last hebben van kramp. Heb je normaal ook al last van spataderen? Dan kunnen die verergeren tijdens de zwangerschap. Voor adviezen over deze onderwerpen kijk op onze eigen website.

  Je bloeddruk kan nu weer wat hoger zijn en waarschijnlijk moet je het wat rustiger aan doen. Je kunt last hebben van opgezwollen handen en voeten. Probeer daarom zo veel mogelijk rust te krijgen, het liefst met de voeten omhoog.

  Groeien doet je kindje nu ook niet zo hard meer. Je kindje komt gemiddeld nog maar 100 gram per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een groot kindje krijgt. En andersom geldt dat ook: een kleine buik is niet altijd een klein(er) kindje.

  De grootte van je buik wordt naast het gewicht van je kindje namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

  Ontwikkelingen bij je kindje

  Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 34? De gewichtstoename van je kindje blijft toenemen. De ogen reageren op fel licht en hij of zij oefent met het knipperen met de ogen. De zachte donshaartjes waarmee je kindje van top tot teen bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht.

  Je kindje krijgt deze haartjes ook binnen omdat er steeds kleine slokjes vruchtwater worden ingeslikt. Hierdoor prikkelen de haartjes de darmen en komt de ontlasting op gang. Bij de eerste poepluier van je kindje komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium genaamd, ziet er hierdoor zwart-groen uit en is een beetje plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.

  De hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen

  In de 1e week na de geboorte van je kindje wordt bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. De gehoortest en de hielprik wordt verricht door iemand van de GGD. Zij zal meestal op de dag zelf contact opnemen om aan te geven hoe laat zij langs komt. Het bloed van de hiel wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kindje.

  Met de gehoortest wordt gemeten of je kindje voldoende hoort om te kunnen leren praten.

  Meer informatie over de hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen vind je hier op de website van het RIVM.

  Tips en leesvoer

  • De meeste bevallingen beginnen met milde weeën. En als het al begint met het breken van de vliezen, druppelt het vruchtwater er meestal uit. Een enkele keer kan er een klein plasje uitkomen waarna het vruchtwater eruit gaat druppelen.

  • Wij vinden het leuk om na de geboorte van jullie kindje een geboortekaartje te ontvangen, maar we willen jullie op de hoogte brengen dat we deze in de wachtkamer ophangen. Mocht je dit niet wensen, laat ons dit dan weten.

  • Als je straks borstvoeding wilt gaan geven, is een borstvoedingsbeha onmisbaar. Neem er een zonder beugels. Als je borstvoeding eenmaal goed op gang is, kun je eventueel overstappen naar een beha met beugels. Wacht met het aanschaffen van een kolf tot na de kraamtijd. Dan weet je welke het best bij je past. Een voedingskussen is prettig voor tijdens het voeden en kun je nu al gebruiken om mee te slapen. Als je last hebt van lekkende borsten dan zijn zoogkompressen heel handig. Het zijn een soort maandverbandjes voor je borsten en deze zijn ook gewoon in de supermarkt bij de babyafdeling te vinden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard