1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Week 19 Vita Nova

  Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
  Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
  Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
  Je baby weegt nu 250 gram en je baby is nu 22 centimeter lang

  Ontwikkelingen bij de moeder

  Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 19 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Om tijdens de zwangerschap fit te blijven en na de bevalling weer in vorm te komen, is het belangrijk dat je regelmatig wat rustige oefeningen doet. Heb je hiervoor nooit iets aan beweging gedaan? Dan kun je beginnen met yoga, zwemmen of wandelen. Deze ‘sporten’ kun je op je eigen tempo doen en aanpassen op je fase van de zwangerschap. Train niet meer specifiek je buikspieren.

  Ontwikkelingen bij je kindje

  Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 19?De donshaartjes die je kindje een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral bovenop het hoofdje. Overigens heeft je kindje nu ook al echte wenkbrauwtjes. Ben je ook zo benieuwd hoe je kindje eruit ziet?

  Bij elke zwangerschapscontrole voelen we aan je buik of je kindje goed groeit. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder gemiddeld bijna tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt ook wel mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft. De tijd gaat snel!

  Je kindje is nu heel lenig! Hij of zij stopt net zo makkelijk een teentje in het mondje als een duim.

  Erkenning en ouderlijk gezag

  Wanneer je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kindje. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente, op de website van gemeente vind je hier meer informatie over.

  Tips en leesvoer

  • Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler. Dit is een lichamelijk proces om vooral je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je sneller de kans je enkels te verzwikken.

  • Een goede conditie van zowel lichaam als geest, vormt de beste voorbereiding op de bevalling en de tijd erna. Met zwangerschapsyoga leer je bewust met alle veranderingen om te gaan, houd je je lichaam sterk en soepel en het stelt je in staat om contact te leggen met je lichaam en je kindje. Kijk bijvoorbeeld eens op www.denboschbevalt.nl voor yogacursussen in de buurt.

  • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard