1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Week 17 Vita Nova

  Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
  Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
  Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
  Je baby weegt nu 190 gram en je baby is nu 18 centimeter lang

  Ontwikkelingen bij de moeder

  Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in je 17de zwangerschapsweek plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je taille zal inmiddels wel helemaal weg zijn en misschien begin je al wat zwangerschapsstriemen te krijgen. Je huid kan veranderen tijdens de zwangerschap, wat we in de mail van week 16 al hebben besproken.

  Huidveranderingen

  Onder invloed van hormonen en je groeiende lichaam kun je last krijgen van veranderingen van je huid, waaronder jeuk, zwangerschapsstriemen en/of pigmentveranderingen. Kijk op onze website voor meer informatie over huidveranderingen.

  Kleding

  Gewone loszittende kleding of speciale zwangerschapskleding zal waarschijnlijk het meest comfortabel dragen. Panty’s kunnen fijn zijn om je benen te ondersteunen. Neem ondergoed van katoen vanwege het absorberende vermogen. Tot slot kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden en ‘mee groeien’.

  Ontwikkelingen bij je kindje

  Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 17? De smaakpapillen beginnen zich te ontwikkelen: je kindje kan al zoete en niet-zoete vloeistof onderscheiden. Knap hè? Het hoofdje is nog groot in verhouding met de rest van het lichaam en ook begint al fijn haar op zijn of haar hoofd te groeien.

  De vingertjes en teentjes ontwikkelen zich ook verder. Er zijn nu al twintig minuscuul kleine nageltjes te tellen. En op de vingers ontwikkelt zich een vingerafdruk die uniek is en je kind voor de rest van zijn of haar leven zal behouden Dankzij een stevige en veerkrachtige baarmoederwand kan je kindje al zijn of haar ledematen oefenen door ertegen te duwen.

  Tips en leesvoer

  • Als aanstaande ouder zul je al vrij vroeg in de zwangerschap gaan nadenken over de vraag of je wel of niet weer aan het werk gaat na de zwangerschap. Wie er voor je kindje gaat zorgen als je blijft werken, is geen zorg voor later, maar iets dat je op tijd moet regelen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden: kinderdagverblijf, gastoudergezin, oppas aan huis, of hulp van familie of vrienden. Het is verstandig hierover nu te gaan nadenken en eventueel een kijkje te gaan nemen bij de kinderopvang.

  • Met sporten en fitness kun je gewoon doorgaan. Het is juist belangrijk in goede conditie te blijven. Maar overdrijf niet. Ga niet tot het 'uiterste' en stop wanneer je je minder plezierig voelt. Door het hormoon progesteron zijn de banden verslapt zodat je wat sneller blessures kunt krijgen. Dé zwangerschapssporten zijn fietsen, zwemmen, yoga en wandelen. Meer informatie over sporten tijdens en na je zwangerschap vind je hier.

  • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard