Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Beroepsvereniging van chiropractoren

Wat is chiropractie?

ZP® - Magazine

, 14 oktober 2020 13:45Laatste update op: 16 december 2020 16:47

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van klachten aan het bewegingsstelsel. De NCA-chiropractor is een universitair geschoolde expert op het gebied van rugklachten, nekklachten en andere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, het zenuwstelsel en de spieren en gewrichten.

De NCA chiropractor (be)handelt in het belang van de patiënt door hem/haar klachtenvrij te maken en te houden. De NCA chiropractor is de specialist op gebied van rug- en nekklachten. Uw chiropractor kan uw klachten met verscheidene technieken behandelen. Welke technieken worden toegepast, hangt af van de aard van uw klachten, uw wensen en uw behoeftes. Een bekende techniek is de manipulatietechniek. Hierbij wordt een snelle, gecontroleerde rekbeweging uitgevoerd op een gewricht met als doel de bewegelijkheid van dat gewricht te herstellen. Hierbij ontstaan hele kleine gasbelletjes in het gewricht, waardoor u soms een ‘krakje’ kunt horen. Het kan ook zijn dat uw chiropractor uw spieren of andere weefsels behandelt.

Naast specifieke chiropractische correcties van de gewrichten (met de hand of instrumenten) kunnen adviezen, oefeningen, en andere behandeltechnieken ook deel uit maken van een chiropractisch consult: Adviezen op het gebied van ergonomie, houding, stressreductie, ademhaling en voeding. Spierontspanningstechnieken zoals triggerpoint therapie, dry needling, taping en stretches. En oefeningen thuis of in de praktijk zoals krachttraining, uithoudingsvermogen, coördinatie en/of balanstraining en stretching. Voor zwangeren, baby’s en jonge kinderen wordt de behandeling zo aangepast dat deze veilig en effectief is.

De meest voorkomende klachten die door de chiropractor behandelt, zijn:

 • rug- en nekklachten
 • hoofdpijnklachten
 • klachten van andere gewrichten
 • ischias en hernia
 • sportblessures
 • zwangerschapsklachten
 • klachten bij baby’s en kinderen

Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige en effectieve behandelmethode.

Wat krijg ik vergoed?

Chiropractie wordt gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket door de ziektekostenverzekeraar. De vergoeding kan per ziektekostenverzekering verschillen. Kijk voor de details uw zorgpolis na of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Waar vind ik een chiropractor?

Op www.nca.nl vindt u onder het kopje ‘chiropractoren’ een zoekmachine genaamd ‘zoek een chiropractor’. Daar vind je een overzicht van gekwalificeerde chiropractoren bij u in de buurt. Er is geen verwijzing nodig van een huisarts. Je kunt direct een afspraak maken met de chiropractor.

De beroepsvereniging van chiropractoren

De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is de oudste beroepsvereniging van en voor chiropractoren in Nederland. Sinds haar oprichting in 1975 streeft zij naar erkenning van chiropractie in Nederland en maakt de vereniging zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA staat voor kwaliteit, expertise, integriteit en duurzaamheid.

 • Feed

 • Mijn week

 • Cursussen

 • Community

 • Dashboard