1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Centering Preganancy

  Gepubliceerd op: 10-9-2021Bewerkt op: 9-11-2023
  Verloskundigen Praktijk Pendrecht Gepubliceerd op: 10-9-2021Bewerkt op: 9-11-2023
  Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Pendrecht
  Wij bieden in onze praktijk ook groepsgerichte zorg, Centering Pregnancy

  Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen moderne manier van zwangerschapszorg. In plaats van individuele korte afspraken met je verloskundige, ontvang je de zorg in een groep. Je hebt hierbij een veel actievere rol dan bij de traditionele zwangerschapszorg. Vrouwen en zorgverleners die met Centering Pregnancy ervaring hebben opgedaan, zijn er erg enthousiast over.

  Vandaar dat Centering Pregnancy zich ook over Nederland verspreidt heeft. Onze verloskundigen praktijk biedt deze vorm van zorg aan vanaf november 2021. Alle vaste verloskundigen van de praktijk hebben hiervoor een praktische, tweedaagse training gevolgd.

  Je kunt zelf kiezen welke zwangerschapszorg je wil: individuele zorg of groepszorg. Hieronder lees je meer over Centering Pregnancy om je te helpen die keuze te maken.

  Voorbeeld van een bijeenkomst

  Iedere sessie begint met zo'n 30 minuten bijpraten en koffie en thee drinken. In deze tijd meet je je eigen bloeddruk, weeg je jezelf en vult dat in je dossier in. Daarnaast gaat iedere zwangere naar de verloskundige voor uitwendig onderzoek en hartje luisteren. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.

  Tijdens deze 30 minuten is je partner of een andere belangstellende van harte welkom. Zodra we beginnen met de rest van de bijeenkomst zijn we echter onder elkaar; zwangeren en begeleiders. De eerste sessies is er veel gelegenheid om elkaar te leren kennen, gaandeweg neemt dit minder tijd in beslag.

  Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundige en begeleider vullen aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten waardoor het levendig wordt.

  Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een korte evaluatie en een vooruitblik op de volgende bijeenkomst.

  Hoe regel ik het met mijn werkgever?

  Wij kunnen je een brief meegeven voor je werkgever waarin Centering Pregnancy wordt uitgelegd. Vanuit de wet heb je er recht op om vrij te nemen voor zorg in de zwangerschap.

  Blijft wat ik vertel binnen de groep?

  Uiteraard hebben de verloskundige en de begeleider die de groep begeleiden een beroepsgeheim. Maar ook met de deelnemers onderling wordt afgesproken wat er wel en niet naar buiten gaat. Uiteraard staat het je vrij om te vertellen waar je jezelf prettig bij voelt. En als je een keer iets privé met de verloskundige wilt bespreken, dan plannen we een extra afspraak op het spreekuur.

  Kan mijn partner meekomen naar de bijeenkomst?

  Je partner en andere belangstellenden zijn van harte welkom, maar alleen gedurende de eerste 30 minuten waarin de controles plaatsvinden. Er is een speciale bijeenkomst met partners/begeleiders waarin aandacht is voor de bevalling en het kraambed.

  Zijn er extra kosten aan deze zorg verbonden?

  Nee, zwangerschapszorg volgens Centering Pregnancy wordt standaard vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

  15 maart 2022 start er weer een nieuwe groep

    C e n t e r i n g Z o r g : 

  “Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard