1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kies jij voor centering zorg?

    Gepubliceerd op: 3-12-2024Bewerkt op: 3-12-2024
    Verloskundigenpraktijk Parkstad Gepubliceerd op: 3-12-2024Bewerkt op: 3-12-2024
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Parkstad
    Als je zwanger bent, verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. De zwangerschap is ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken, voor jezelf, voor de baby en het gezin. Je loopt daardoor met veel vragen en er is veel om over na te denken. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag weten of je baby goed groeit en gezond is. Centering Zwangerschap (Centering Pregnancy) is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

    Beste zwangere,

    Hierbij word je uitgenodigd om deel te nemen aan een vernieuwende vorm van zorg tijdens je zwangerschap genaamd "Centering pregnancy". Het programma is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap.

    Als je deelneemt aan het programma word je ingedeeld in een groep met (maximaal) 8 á 10 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij. Er zijn 9 bijeenkomsten van 2 uur gepland gedurende je zwangerschap, zij vervangen vanaf de controle na de termijn echo tijdelijk de standaard 15 minuten controles op het spreekuur. Alle data worden vóór de eerste bijeenkomst al met je gedeeld, wat het makkelijker maakt er zelf rekening mee te houden. Tevens ontvang je een verklaring voor je werkgever, je mag hier vrij voor vragen.

    Nadat alle baby’s geboren zijn, is er nog een tiende bijeenkomst met de baby’s erbij. Deze datum wordt in onderling overleg bepaald.

    Soms is er sprake van een (vooraf mede door jullie bepaald) thema, maar tijdens elk van de bijeenkomsten zal er tijd zijn voor de medische controle, gesprekken over zwanger zijn, de geboorte en baby's. In een bijeenkomst wordt de (één-op-één) medische zorg gekoppeld aan de vragen die jullie hierover hebben en aan het dagelijks leven. Ook is er dus tijd om de andere vrouwen uit de groep te leren kennen. Als zwangere en aanstaande ouder sta je hierdoor niet alleen. Je ervaart dat alle ouders vergelijkbare vragen hebben en knelpunten ervaren. Er is tijd en ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen ten aanzien van: de zwangerschap, leefstijl, keuzes omtrent bevalling, de zorg, taak- en rolverdeling met de partner én het toekomstige ouderschap. Dat leidt tot een bredere kijk, meer kennis en realistische verwachtingen.

    Elke groep wordt begeleid door een vaste verloskundige van onze praktijk. Zij is ook verantwoordelijk voor de medische controles. Daarnaast is er ook nog een andere vaste begeleider. Soms zal er (op jullie verzoek) iemand anders worden uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp, soms zal er een video worden vertoond. Meestal zal de tijd echter worden gebruikt om -uitgebreider dan op het spreekuur kan- te praten over de dingen die je tegenkomt tijdens je zwangerschap.

    Er is uit Nederlands onderzoek van TNO gebleken dat groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, in je zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder! Door deelname aan de groep, lukt het zwangeren bijvoorbeeld vaker te stoppen met roken, een gezondere leefstijl toe te passen en er is een betere mentale gezondheid door de ervaren steun, betere voorbereiding en de grotere betrokkenheid bij de zorg rondom de zwangerschap.

    Bij (minimaal) 2 van de 9 bijeenkomsten zijn je partner en/of andere ondersteunende mensen om je heen ook welkom binnen de groep. Mocht je al kinderen hebben, dan willen we je vragen deze niet mee te nemen naar de bijeenkomsten, zodat je met volle aandacht aanwezig kunt zijn.

    Benieuwd?? Interesse?

    Kijk eens onderstaand filmpje:

    https://www.youtube.com/watch?v=fZZ8YCY9yyM

    ook onderstaand filmpje is heel verhelderend, al is het wel in het engels/duits

    https://www.youtube.com/watch?v=YNFyET0iCuQ

    en kijk ook eens op deze website:

    https://samenweetjemeer.nl/centeringzwangerschap/

    Wij zijn in ieder geval heel enthousiast over dit programma! Het omvat de 3 belangrijkste pijlers van zorg: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. Jullie tijd is kostbaar en zal binnen de bijeenkomsten dan ook productief gebruikt worden!

    Ook als je in de loop van je zwangerschap extra zorg of zorg van de gynaecoloog nodig hebt, kan je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten.

    Tijdens de aankomende afspraak zullen we deze mogelijkheid met je bespreken en dan horen we graag of je ook wilt starten met dit programma. Mocht je nog vragen hebben, mag je uiteraard contact met ons opnemen,

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard