1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vaccinatie kinkhoest voor zwangere

  Gepubliceerd op: 12-14-2020Bewerkt op: 3-20-2023
  Verloskundigen Praktijk Voorburg Gepubliceerd op: 12-14-2020Bewerkt op: 3-20-2023
  Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Voorburg
  De 22 weken prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Dit is voor baby’s een zeer ernstige ziekte.

  Wat is kinkhoest?

  Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.
  Ernstig voor baby’s

  Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Baby’s nog niet beschermd

  Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Hoe kun je je baby wel beschermen?

  Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik. Hoe werkt het?

  Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten. Wanneer?

  Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. Ons advies is om na de 19 weken echo een afspraak te plannen.

  In onze regio neem je contact op met : JGZ Zuid-Holland West Website: www.jgzzhw.nl/onze-zorg/vaccinaties/kinkhoest-vaccinatie Telefoon: 088-0549999

  Voor meer informatie kun je de volgende website's bezoeken:

  www.deverloskundige.nl

  www.22wekenprik.nl

  Ook op het spreekuur zullen we er ook nog aandacht aan besteden.

  Je verloskundige

  Sabrina, Karin, en Joyce

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard