1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Persoonsgegevens

  Gepubliceerd op: 12-6-2021Bewerkt op: 12-6-2021
  Verloskundigen Praktijk Voorburg Gepubliceerd op: 12-6-2021Bewerkt op: 12-6-2021
  Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Voorburg
  Niemand mag zomaar jouw persoonlijke gegevens gebruiken. Dat mag alleen als er in de wet staat dat het mag of moet. Of als jij daarvoor toestemming geeft. Als je zwanger bent, gebruiken verschillende personen en organisaties jouw persoonlijke gegevens.

  Wat gebeurt er met jouw persoonlijke gegevens als je zwanger bent?

  Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en kraamzorg registreren gegevens over je zwangerschap en je kraamtijd in een zorgdossier. Dit moet van de wet. Met jouw persoonlijke gegevens in je zorgdossier kunnen zij goede zorg aan jou en je baby geven.

  Wat staat er in je zorgdossier? In je zorgdossier staan gegevens over de volgende onderwerpen: • jouw gezondheid, • je geboorteplan met je wensen voor de bevalling, • de gezondheid van je baby, • onderzoeken die jij hebt gehad, • onderzoeken die je baby heeft gehad, • jouw behandelingen, • de behandelingen van je baby.

  Wie mogen jouw persoonlijke gegevens zien en gebruiken? Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en andere zorgverleners die jou behandelen, mogen je persoonlijke gegevens zien en gebruiken. Zij mogen dat alleen als dat nodig is voor je behandeling. Of voor de behandeling van je baby. Doordat zij dit mogen, weten ze precies wat er met jou aan de hand is. En wat de afspraken zijn over je behandeling.Jouw persoonlijke gegevens blijven geheim. Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en andere zorgverleners moeten jouw gegevens geheim houden. Ze mogen jouw persoonlijke gegevens alleen aan elkaar geven. Maar niet aan anderen. Dat staat in de wet.Persoonlijke gegevens voor kwaliteitsverbetering en onderzoek Kwaliteitsverbetering. Om de kwaliteit van de zorg aan zwangere vrouwen en baby’s te verbeteren, komen jouw persoonlijke gegevens ook in een landelijk register: Perinatale Registratie. Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en bijvoorbeeld je kinderarts zorgen dat gegevens van jou en je baby in de Perinatale Registratie komen. De organisatie Perined beheert de gegevens over zwangerschap en geboorte in Nederland. Met de gegevens van alle zwangere vrouwen en baby’s bij elkaar kunnen zorgverleners de zorg aan zwangere vrouwen en baby’s verbeteren.

  Onderzoek Onderzoekers gebruiken deze gegevens ook voor wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier leren ze meer over zwangerschap en geboorte. Deze onderzoekers weten niet van wie de gegevens zijn die ze gebruiken. Ze mogen alleen weten dat de gegevens over jou gaan als jij daarvoor toestemming geeft. Wil je weten wat de organisatie Perined doet met jouw persoonlijke gegevens? En hoe Perined jouw privacy beschermt? Kijk voor meer informatie op www.perined.nl bij ‘Privacy’.

  Onderzoeken (screeningen) tijdens je zwangerschap en na de geboorte van je baby Tijdens je zwangerschap kun je jezelf en je baby laten onderzoeken. Na de geboorte kun je je baby laten onderzoeken. Denk aan de hielprik. Dit noemen we ook wel screeningen. Je krijgt informatie over deze onderzoeken van de verloskundige of gynaecoloog. Je beslist zelf of je meedoet. Meer informatie over deze Kijk voor meer informatie op www.perined.nlbij ‘Privacy’. Gegevens van jou en je baby komen in een landelijk informatiesysteem

  Doe je tijdens de zwangerschap mee aan een screening? Dan komen je naam, adres, geboortedatum en uitslagen van de screening in een landelijk informatiesysteem. Om je baby te kunnen uitnodigen voor de hielprik en de gehoortest, geeft de gemeente de gegevens van je pasgeboren kind door aan de jeugdgezondheidszorg. Deze gegevens komen ook in een informatiesysteem. De informatiesystemen zijn nodig om de screening goed te laten verlopen en om de kwaliteit van de uitvoering van de screening te bewaken. Anonieme gegevens en uitslagen gebruiken onderzoekers ook voor landelijke statistieken en voor wetenschappelijk onderzoek om de screening en de behandeling te verbeteren. De onderzoekers weten niet van wie de gegevens zijn die ze gebruiken.

  Het landelijke informatiesysteem en je privacy De landelijke informatiesystemen zijn goed beveiligd. Alleen mensen die jouw gegevens nodig hebben voor het uitvoeren van de screening kunnen bij de gegevens. Hierbij wordt de wetgeving voor de bescherming van je privacy toegepast.Kijk voor meer informatie op www.pns.nl/juridisch. Hier staat een privacyverklaring met daarin meer informatie over je privacy • welke informatiesystemen er zijn, • welke gegevens daarin zitten van jou en je baby, en • hoe je jullie gegevens daaruit kunt laten halen.

  Kijk voor meer informatie op www.pns.nl/juridisch. Of heb je vragen schrijf ze op en stel deze dan bij je volgende controle

  Je verloskundige

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard