1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Griepprik voor zwangere vrouwen

    Gepubliceerd op: 9-8-2022Bewerkt op: 10-8-2023
    Verloskundige Praktijk In het Wateringse Gepubliceerd op: 9-8-2022Bewerkt op: 10-8-2023
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk In het Wateringse
    Het najaar komt eraan en dan zien we ook vaker griep voorbij komen. Vanaf 2021 is er een advies uitgebracht om alle zwangere vrouwen tegen griep te vaccineren. Dus ook in 2023 mogen zwangeren kiezen of ze dit willen.

    De Gezondheidsraad heeft op 20 september 2021 het advies uitgebracht aan het ministerie van VWS om o.a. alle zwangere vrouwen vanaf 22 weken toe te voegen aan het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG). Dit was reeds van toepassing op zwangere vrouwen met onderliggende ziekten, zoals diabetes of hart- en longziekten. Ook dit jaar mogen alle zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap hiervoor kiezen.

    De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen. Ook verkleint het de kans om ernstig ziek te worden van griep. Zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Ook hebben pasgeboren baby`s een hoger risico op ernstige gevolgen van griep zoals ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. De griepprik is zinvol voor moeder en kind en is veilig voor beide.

    Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau.

    Voor vragen verwijzen wij je graag door naar de website van het RIVM

    of bekijk de animatie video

    Of je de griepprik neemt is je eigen keuze, het is dus niet verplicht.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard