1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Extra vitamines in de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 12-2-2022Bewerkt op: 12-2-2022
  Vivre Praktijk voor verloskunde Gepubliceerd op: 12-2-2022Bewerkt op: 12-2-2022
  Geschreven door: Vivre Praktijk voor verloskunde
  Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk tijdens je zwangerschap om vitamines binnen te krijgen, maar soms zijn extra vitamines nodig.

  Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk tijdens je zwangerschap om vitamines binnen te krijgen, maar soms zijn extra vitamines nodig. Zo adviseren in het eerste trimester extra foliumzuur te slikken bijvoorbeeld om zo de kans op bepaalde afwijkingen bij een kind te voorkomen. Hieronder wat informatie over een aantal andere belangrijke vitamines in de zwangerschap:

  Vitamine D Neem 10 microgram vitamine D per dag tijdens de hele zwangerschap. Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw van de baby en lijkt de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij je baby te verlagen. Daarnaast zorgt het voor jou als zwangere vaak dat je beter in je energie zit. Indien in de zwangerschap een laag vitamine D gehalte is vastgesteld, dan zullen we je een aangepast advies geven.

  Calcium Calcium is tijdens de zwangerschap ook belangrijk voor de botopbouw van ongeboren baby’s. Ook verlaagt het het risico op zwangerschapshypertensie en zwangerschapsvergiftiging, of dat je baby te vroeg wordt geboren.

  De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Daarnaast zit calcium in dranken zoals water, thee en koffie en volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Lukt het niet om voldoende calcium via je voeding binnen te krijgen? Dan adviseren we je vanaf 20 weken elke dag een supplement met 1000 milligram calcium te gebruiken. Neem geen supplement waarin meer dan 1000 milligram calcium zit. Gebruik je medicatie of een maagzuurremmer, overleg dan eerst met de verloskundige, voordat je met een supplement start.

  Jodium Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet. Lukt dat niet? Neem dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium voor de rest van je zwangerschap. Neem geen supplementen waarin meer dan 200 microgram jodium zit.

  IJzer Als je voldoende ijzer binnenkrijgt verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. IN het begin van de zwangerschap hebben we je ijzerwaarde bepaald. Dit herhalen we rond de 30e zwangerschapsweek nogmaals. Indien er sprake is van bloedarmoede, kijken we of een supplement dit zou kunnen verhelpen.

  Heb je twijfels over je inname van bepaalde vitamines of voeding? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum. Hier kun je een eetmeter invullen, en bekijken of er tekorten zijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard