1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Bevallen in de zomer van 2023

  Gepubliceerd op: 7-2-2023Bewerkt op: 7-2-2023
  Verloskundige Praktijk Papendrecht Gepubliceerd op: 7-2-2023Bewerkt op: 7-2-2023
  Geschreven door: Verloskundige Praktijk Papendrecht
  In deze brief lees je meer informatie over wat je kan verwachten zodat je je goed kunt voorbereiden op de bevalling.

  Bevallen in de zomer van 2023

  Beste zwangere/ partner,

  Tijdens jouw zwangerschap kies je waar je wilt bevallen. In de komende maanden is er minder plek in de ziekenhuizen in onze regio. Dit komt door een tekort aan personeel en omdat veel vrouwen in de zomer gaan bevallen. Het kan zijn dat je voor jouw bevalling en de zorg voor jouw pasgeboren baby, naar een ander ziekenhuis moet dan je van plan was. Eventueel ook buiten de regio

  In onze regio Zuidwest-Nederland werken verloskundigen, gynaecologen, ziekenhuizen en kraamverzorgenden elke dag samen om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens jouw zwangerschap en bevalling. Met elkaar zorgen we ervoor dat zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s de zorg krijgen die nodig is. De afspraak is dat er bij een medische spoedsituatie altijd plek voor jullie is. We doen ons uiterste best om ook tijdens de wegwerkzaamheden deze zomer alle vrouwen een passende en veilige bevalplek te bieden.

  In deze brief lees je meer informatie over wat je kan verwachten zodat je je goed kunt voorbereiden op de bevalling. Vervelende ervaringen tijdens en na de bevalling worden vaak veroorzaakt door het feit dat alles heel anders ging dan je vooraf had verwacht. Wij willen graag dat jouw verwachtingen over de bevalling in een ziekenhuis zo veel mogelijk overeenkomen met de situatie in de ziekenhuizen zoals deze nu is.

  Veel gestelde vragen & antwoorden

  1 Ik ben onder controle bij de verloskundige en het ziekenhuis van mijn keuze is vol, wat nu?

  Als je onder controle bent bij de verloskundige, en je wilt graag met haar bevallen in het ziekenhuis, kijkt zij of er plek is in het ziekenhuis van jouw voorkeur. Is daar geen plek, dan zoekt ze een plek in het dichtstbijzijnde ziekenhuis in de regio. Wanneer er veel bevallingen tegelijk plaatsvinden, kan het soms gebeuren dat er samen met jou wordt gekozen voor een thuisbevalling. Thuis bevallen gebeurt alleen als de verloskundige en jij dit veilig vinden. Thuis bevallen is goed onderzocht en is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Je verloskundige is goed opgeleid om thuisbevallingen veilig te begeleiden. Je verloskundige doet er alles aan om jou (en je partner) hierin goed te ondersteunen.

  2 Ik ben onder controle in het ziekenhuis en het ziekenhuis is vol, wat nu?

  Het ziekenhuis waar je onder controle bent voor je zwangerschap zal in overleg met jou op zoek gaan naar een plek in een ander ziekenhuis in de regio. Hier hebben we in de regio goede afspraken over gemaakt.

  3 Ik wil echt niet thuis bevallen. Is er altijd ergens een plek in een ziekenhuis?

  Als je onder controle bent bij de verloskundige en je wilt echt niet thuis bevallen, dan zoeken wij naar een plek voor jou in een ziekenhuis waar je kunt bevallen. Zie ook vraag 11: Welke ziekenhuizen zijn er binnen de regio? En in welk ziekenhuis kan ik terecht komen als er geen plek is in de regio?

  4 Als ik samen met mijn verloskundige besluit om alsnog thuis te bevallen, wat moet ik dan regelen?

  Als je samen met je verloskundige alsnog besloten hebt om thuis te bevallen zorgen de verloskundige en de kraamverzorgende er samen met jou voor dat je op een prettige en veilige manier thuis kan bevallen. Stem met je eigen verloskundige af hoe je je het beste kunt voorbereiden op een eventuele thuisbevalling.

  5 Kan het zijn dat ik tijdens mijn bevalling moet wisselen van ziekenhuis?

  Ja, dat kan gebeuren. Er is een kleine kans dat je tijdens of na je bevalling naar een ander ziekenhuis moet. Dit kan gebeuren wanneer tijdens de bevalling blijkt dat jij of je baby medische zorg nodig hebben die op dat moment niet beschikbaar is in het ziekenhuis waar je dan bent. Het ziekenhuis zal deze overplaatsing voor jou regelen. Het ziekenhuis zorgt ook dat je veilig aankomt bij het ziekenhuis waar je dan zal gaan bevallen.

  6 Wat gebeurt er als mijn eigen verloskundige niet bij mijn bevalling kan zijn?

  Verloskundigen helpen elkaar door voor elkaar in te vallen bij een bevalling tijdens drukte. Zij lossen dit meestal op binnen hun eigen praktijk zodat een bekende verloskundige bij jouw bevalling aanwezig kan zijn. Lukt dit niet, dan helpen verloskundigenpraktijken elkaar en zou het kunnen zijn dat je een onbekende verloskundige bij de bevalling hebt. Deze verloskundige heeft toegang tot je gegevens en is daardoor goed op de hoogte van jouw persoonlijke situatie.

  7 Ik heb een geplande medische bevalling, kan die altijd doorgaan?

  In sommige gevallen wordt een bevalling gepland. Bijvoorbeeld omdat je bevalling moet worden ingeleid of wanneer de gynaecoloog met je heeft besproken dat voor jou een keizersnede de meest veilige manier is om te bevallen. Het kan voorkomen dat de afspraak voor een geplande medische bevalling wordt verschoven. Alle zorgverleners doen hun best om dit te voorkomen. Mocht het toch noodzakelijk zijn dat je bevalling verschoven wordt, dan word je hierover zo snel mogelijk door het ziekenhuis geïnformeerd. Door het ziekenhuis wordt dan ook een veilig alternatief geregeld. Dat is of een bevalling in een ander ziekenhuis, of op een ander tijdstip of dag.

  8 Is er in het ziekenhuis waar ik beval ook plek voor mijn baby als deze ziek is?

  Het komt voor dat baby’s na de bevalling op de couveuseafdeling worden opgenomen, bijvoorbeeld als ze te vroeg worden geboren of extra zorg nodig hebben. Ook hier kan het gebeuren dat door plaatsgebrek op de kinderafdeling een plek in een ander ziekenhuis moet worden gezocht voor jou en jouw baby. Dit ziekenhuis kan binnen of buiten de regio liggen. In dit geval wordt je baby met een ambulance overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Vrijwel altijd kan je als moeder met je kindje mee naar het andere ziekenhuis. Er is dus altijd een plek in een ziekenhuis voor jouw baby wanneer deze extra zorg nodig heeft.

  9 Kan ik nog wel terecht voor mijn controleafspraken bij de polikliniek in het ziekenhuis?

  Ja, dat kan. De poliklinieken verloskunde zijn op werkdagen geopend voor controles. Wel kan het bij drukte zo zijn dat eventuele echo controles niet altijd kunnen worden gecombineerd met de afspraak bij de verloskundige zorgverleners. Met acute problemen kan je ook altijd terecht op de spoedpoliklinieken.

  10 Krijg ik altijd kraamzorg als ik ben bevallen?

  Als je thuis bevalt, regelt de verloskundige dat er een kraamverzorgende komt. Als het erg druk is bij de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven, kan het zijn dat de kraamverzorgende van een andere organisatie komt helpen. Dit kan zijn voor de duur van de bevalling maar ook tijdens de zorg in de kraamweek. Ook kan worden gevraagd om een aantal dagen in een kraam/geboortehotel of geboortecentrum de eerste kraamzorg te ontvangen.

  Als je na je bevalling in het ziekenhuis overdag thuiskomt, komt de kraamverzorgende jullie helpen. Kom je ’s avonds of ‘s nachts thuis uit het ziekenhuis dan krijg je goede uitleg en instructies mee voor de eerste uren thuis en komt de kraamverzorgende de volgende ochtend bij jullie thuis. Extra informatie kun je ook vinden via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=4y54tRR-fTc (Nederlandstalig) of https://www.youtube.com/watch?v=zrXWuQDG1v0 (Engelstalig).

  We willen graag alle gezinnen kraamzorg geven. Om die reden is het mogelijk dat je minder uren kraamzorg krijgt dan je verwachtte of is afgesproken. Dit kunnen we helaas niet vooraf inschatten. Alle gezinnen ontvangen minimaal drie uur kraamzorg per dag. Indien mogelijk zullen we uiteraard meer bieden, waarbij we rekening zullen houden met welke zorg jullie op dat moment nodig hebben. Mocht de inschrijving bij een kraamorganisatie niet lukken, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

  11 Welke ziekenhuizen zijn er binnen de regio? En in welk ziekenhuis kan ik terecht komen als er geen plek is in de regio?

  In de regio Zuidwest Nederland zijn er de volgende ziekenhuizen:

  • Erasmus MC – Rotterdam, naast Erasmus MC bevindt zich Geboortecentrum Sophia
  • Franciscus Gasthuis & Vlietland – Rotterdam
  • Maasstad ziekenhuis – Rotterdam
  • Ikazia ziekenhuis – Rotterdam
  • IJsselland ziekenhuis – Capelle a/d IJssel
  • Van Weel-Bethesda ziekenhuis – Dirksland
  • Admiraal de Ruyter ziekenhuis – Goes
  • Albert Schweitzer ziekenhuis – Dordrecht
  • Beatrix ziekenhuis – Gorinchem
  • ZorgSaam ziekenhuis - Terneuzen

  Wanneer er geen plek is in het ziekenhuis van je keuze, wordt altijd gezocht naar een plek die zo dichtbij mogelijk is. Het is van tevoren niet te zeggen welk ziekenhuis dit kan worden. Dit zal je verloskundige met je bespreken. Mocht dit niet lukken, dan kan worden uitgeweken naar een andere regio.

  Tot slot Wij begrijpen dat een bevalling een mooie en ook een spannende gebeurtenis is. Nadat je deze brief gelezen hebt kan het zijn dat je vragen hebt of je zorgen maakt over de situatie zoals deze nu is. Neem gerust contact op met je gynaecoloog, verloskundige of de polikliniek verloskunde waar je onder controle bent. Met hen kun je hier altijd over in gesprek gaan.

  Namens alle verloskundigen, kraamzorgorganisaties, gynaecologen en ziekenhuizen in de regio ZuidwestNederland

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard