1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Anticonceptie/ plaatsing spiraal

  Verloskundig Centrum Groei

  , 17 januari 2022 12:15Laatste update op: 17 januari 2022 12:25

  Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden. Al snel na je bevalling kun je namelijk weer zwanger worden.

  Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling?

  Een vrouw die flesvoeding geeft, heeft gemiddeld 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie. Twee weken voor de menstruatie heeft ze haar eisprong en is dus al vruchtbaar. Wanneer een vrouw uitsluitend borstvoeding geeft, is de kans op een zwangerschap klein (2%). Zodra een vrouw de borstvoeding vermindert, kolft, flesvoeding of bijvoeding geeft, wordt de kans op zwangerschap groter. Zodra de menstruatie terug is, ben je, als je ook borstvoeding geeft, weer vruchtbaar. Ongeacht vanaf welk moment je weer gaat vrijen (of begint met), adviseren we om na de bevalling over het onderwerp anticonceptie na te denken.

  Voor welke anticonceptie kies je? Je keuze voor anticonceptie hangt af van je eigen voorkeur en situatie. Dit kan na je zwangerschap anders zijn dan ervoor. Voor meer informatie over welke vorm van anticonceptie bij jou past verwijzen we je naar (https://seksualiteit.nl/) en (https://www.keuzehulpanticonceptie.nl/)

  1x per maand plaatst Maaike spiralen in een hiervoor speciaal anticonceptie spreekuur bij Groei.
  Tussen de 10-12 weken na je bevalling kan je een spiraal laten plaatsen, dit beïnvloedt de borstvoeding niet. Je kan kiezen Kyleena, Myrena (hormoon spiralen) of de T-Safe ( koperspiraal). Via de praktijk kan je een afspraak maken en zal de assistente een spiraal voor je bestellen.

  De eigen kosten voor een spiraal en het plaatsen van het spiraal zijn afhankelijk van de vergoedingen van je zorgverlener. Check zelf je verzekering voor eventuele vergoedingen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard