1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Anticonceptie

  Gepubliceerd op: 4-28-2020Bewerkt op: 5-1-2020
  TARA Verloskundigen Gepubliceerd op: 4-28-2020Bewerkt op: 5-1-2020
  Geschreven door: TARA Verloskundigen
  Plaatsing spiralen

  Anticonceptie

  Bij Tara verloskundigen kun je terecht voor verschillende vormen van anticonceptie. We kunnen je hierover voorlichten en zijn daarnaast bevoegd om de pil voor te schrijven en spiralen te plaatsen.

  Welke anticonceptievorm het beste bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is iedere vrouw anders qua lichaam en wensen. Daarnaast hangt het er ook vanaf of je bijvoorbeeld borst- en of flesvoeding geeft en of je nog een eventuele kinderwens hebt. Het is daarom goed om van tevoren te bespreken welke anticonceptievormen er beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens een anticonceptieconsult bespreken we de verschillende vormen van anticonceptie, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  De kosten voor dit consult bedragen €50,00. Iedereen is welkom bij ons in de praktijk, ook al ben je geen cliënt.

  Spiraal

  Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet meer naar een huisarts of gynaecoloog. Tevens kunnen we echoscopisch bekijken of het spiraal op de juiste plek zit. Een spiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en is tevens geschikt in combinatie met borstvoeding. Er zijn 2 verschillende soorten spiralen, het hormoon- en koperspiraal.

  Koperspiralen:

  Geven geleidelijk koper af, waardoor de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen verlamd raken en inactief worden. Hierdoor wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Een koperspiraal is onmiddellijk na plaatsing effectief. Dit duurt tot het moment van verwijdering, mits in de week voor verwijdering geen coïtus plaatsvond. De betrouwbaarheid van koperspiralen is hoog (>99%). Bij een koperspiraal kun je de eerste maanden een iets ruimere menstruatie hebben. De meeste vrouwen krijgen na die tijd hun natuurlijke cyclus weer terug. Er zijn 2 verschillende vormen waaruit gekozen kan worden:

  Ballerine: door de unieke vorm makkelijk te plaatsen en daardoor bijzonder geschikt voor o.a. jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Werkzaam voor 5 jaar en de kosten bedragen €119,-

  T-safe: Werkzaam voor 10 jaar en de kosten bedragen €69,-

  Hormoonspiralen:

  Geven dagelijks een bepaalde dosis levonorgestrel (hormoon) af. De betrouwbaarheid is hoog. Bij een groot deel van de gebruiksters verandert het menstruatiepatroon. Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste 3-6 maanden vaak onregelmatig. Na verloop van tijd wordt de menstruatie minder en soms blijft de menstruatie zelfs helemaal weg. Er zijn 2 verschillende vormen waaruit gekozen kan worden:

  Mirena: De werkzame stof is levonorgestrel 0,02 mg per dag en biedt 5 jaar bescherming. De kosten bedragen €147,47.

  Kyleena: De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel 0,009 mg per dag en biedt 5 jaar bescherming. De kosten bedragen €153,91.

  Procedure

  Plaatsing van het spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling. Indien je niet recent bent bevallen, is binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie het meest ideaal, omdat zwangerschap dan uitgesloten is en het spiraal direct bescherming biedt tegen zwangerschap. Voorafgaand aan de plaatsing wordt een digitaal recept geschreven. Per mail ontvang je dan een factuur met betaallink. Deze factuur kun je zelf indienen bij de zorgverzekeraar. Het spiraal wordt naar onze praktijk opgestuurd en ligt klaar op de dag van de plaatsing.

  Let op: wij hebben geen spiralen op voorraad!

  Het plaatsen van een spiraal kost een paar minuten tijd en wordt uitgevoerd met behulp van een speculum (eendenbek). Je kunt vooraf pijnstillers innemen. 6 weken na plaatsing vindt een telefonische nacontrole plaatst en indien gewenst een echo op eigen kosten.

  Kosten

  Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor het plaatsen van een spiraal wel/niet vergoed. Je kunt vooraf contact opnemen met je zorgverzekeraar, om na te gaan of de plaatsing wordt vergoed. Wij proberen na plaatsing de kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar te declareren; mocht dit niet lukken dan ontvang je van ons een factuur.

  Plaatsen spiraal: €64,66 (excl. spiraal) Verwijderen spiraal: € 25,00 Controle echo: €35,00

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard