img

Kramp tijdens de zwangerschap

Kramp in je kuiten is iets waar je last van kunt krijgen tijdens de zwangerschap. Dit kan vooral 's nachts voorkomen.

Heb je last van kramp in je kuiten? Dat is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral ’s nachts last van hebt. Het kan een teken zijn van beginnende spataderen of dat je benen oververmoeid zijn. Lees hier meer over hoe het komt en wat je er tegen kunt doen.

Kramp

De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de veranderende bloedcirculatie, maar het kan ook komen door een tekort aan calcium.

Heb je een krampaanval? Strek dan je been en beweeg je tenen richting je hoofd. Als je last hebt van kramp in je kuit kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze dan stevig naar je toe te trekken. Ook kun je de spier goed masseren (van onder naar boven).

Spataderen

Spataderen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door het hormoon progesteron dat de wanden van de bloedvaten slapper maakt. Samen met de toegenomen hoeveelheid bloed (minimaal 1,5 liter extra) kan dit zorgen voor spataderen. Niet te lang staan, regelmatig oefeningen doen en het dragen van aangemeten, elastische kousen helpt om de klachten te verminderen.

Na de bevalling zullen de spataderen waarschijnlijk weer kleiner worden of verdwijnen, maar ze gaan helaas soms niet meer helemaal weg. Blijven ze na de bevalling nog zichtbaar dan zijn er mogelijkheden om ze te laten verwijderen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Lees meer over: Medisch
Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!