Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

!!Belangrijke informatie!!

Verloskundigen Ridderhof

, 14 november 2020 15:22Laatste update op: 21 juli 2021 12:51

Hielprikscreening en gehoortest

De hielprik

Iedere pasgeboren baby krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik. Een medewerker van de GGD komt voor de hielprik bij jullie thuis. Hij of zij prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van jullie baby. Op het hielprikkaartje worden enkele druppels bloed opgevangen. Als jullie kindje in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal aandoeningen.

De gehoorscreening

In de eerste weken na de geboorte wordt gemeten of je baby voldoende hoort om te kunnen leren praten. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.

Bij de test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te produceren. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

In deze folder lees je informatie over de test. Via deze website is de folder ook beschikbaar in de talen Engels, Duits, Pools, Frans, Turks, Arabisch, Chinees, Portugees en Papiamento.

Film over de hielprik en gehoorscreening

Klik hier om een film over de hielprik en gehoorscreening te bekijken. In deze film zie je een ouderpaar dat deelneemt aan de hielprikscreening. Je volgt hen tijdens een bezoek aan de verloskundige, de geboorteaangifte in het gemeentehuis en het uitvoeren van de hielprik bij hun zoontje. Ook zie je hoe de gehoorscreening wordt uitgevoerd.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard