img

Reflexzonetherapie later in de zwangerschap

In dit artikel leggen we je uit voor welke klachten je een afspraak kunt maken bij een reflexzonetherapeut.

Oedeem

Hoe verder je in de zwangeschap komt, hoe meer kans er bestaat op oedeemvorming, zeker bij warm weer. Je houdt dan veel vocht vast, wat lichamelijke ongemakken met zich mee kan brengen. Bij reflexzonetherapie wordt er o.a. gewerkt op de zones van de lymfe. Op die manier wordt het overtollige vocht sneller afgevoerd. Tevens wordt het lichaam in balans gebracht waardoor de vochtbalans hersteld wordt. Vaak zie en merk je al direct resultaat. Het vocht in de voeten is dan zichtbaar geslonken.

Hoe langer je zwanger bent en hoe dichter je de bevalling nadert, kun je te maken krijgen met onderstaande klachten of ongemakken. Ook hier kan reflexzonetherapie ondersteuning bieden.

Stuitligging

Wanneer je kindje in een stuit ligt zal de verloskundige of gynaecoloog vanaf 36 weken overgaan tot uitwendig proberen te draaien van je kindje. Het is zinvol om vanaf week 34 of 35 te proberen je kindje te draaien d.m.v. reflexzonetherapie en moxa. Uit onderzoek is gebleken dat het draaien m.b.v. de moxa-techniek een hoger slagingspercentage heeft dan spontaan draaien zonder moxa-therapie.
Dit kan je nalezen bron: www.stuitlig.nl

Weeën opwekken

Wanneer je ruim 40 weken zwanger bent en de bevalling op zich laat wachten is het niet altijd fijn om ingeleid te worden d.m.v medicatie. Reflexzonetherapie kan hierbij helpen. Het wordt dan ingezet om de bevalling op gang te brengen. De therapeut geeft een sterke impuls op de reflexzones om zo een boost energie te geven waardoor de bevalling op gang kan komen.

Uiteraard biedt dit, net als inleiden, geen garantie. Wel helpt het om even bij jezelf te komen, je te ontspannen, en de baarmoedermond en het bekkengebied goed te laten doorbloeden zodat je wat fijner de bevalling in kan. Eventuele angsten kan de therapeut misschien wat laten verlichten of afnemen.

Overtijd

Wanneer bevallingen lang op zich laten wachten, kan de cliënt ervoor kiezen om reflexzonetherapie in te zetten (in overleg met de verloskundige).
Reflexzonetherapie kan ingezet worden in de hoop een enorme energie stoot te geven zodat de bevalling op gang komt, en eventuele medicatie overbodig wordt. Sterke stimulatie op specifieke reflexzones kan de bevalling opwekken.

Hoe gaat de reflexzonetherapeut te werk

Een overtijd geboorte kan gepaard gaan met wat spanning bij de moeder, en misschien ziet zij tegen de bevalling op. Door middel van ontspanningstechnieken proberen we lichaam en geest te ontspannen. De zones van het endocriene hormoonstelsel worden meegenomen in de behandeling. Deze hormonen hebben namelijk een belangrijke taak tijdens de bevalling.

Daarnaast wordt er stevig gewerkt op de endeldarmzone. Het is belangrijk dat de endeldarm leeg is op het moment dat de bevalling gaat plaatsvinden. Tevens wordt het bekkengebied flink geactiveerd om daar wat actie te bewerkstelligen.

Auteur van dit artikel:
Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten
De VNRT is de beroepsvereniging van gekwalificeerde, zelfstandig werkende reflexzonetherapeuten. Haar licentieleden hebben naast een gedegen opleiding reguliere medische kennis, omgangskunde en voeding, diepgaande kennis van de reflexzonetherapie.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!