1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Nieuw onderzoek mogelijk om afwijkingen op te sporen: de 13 weken echo

  Gepubliceerd op: 8-1-2021Bewerkt op: 8-31-2021
  Verloskundigen praktijk Otis Gepubliceerd op: 8-1-2021Bewerkt op: 8-31-2021
  Geschreven door: Verloskundigen praktijk Otis
  Per 1 september 2021 kun je rond 13 weken zwangerschap al een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) laten doen.

  Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

  De 13 wekenecho valt, net als de 20 wekenecho, onder prenatale screening. Aanstaande ouders kiezen zelf, met begeleiding van de verloskundige zorgverlener, of zij de 13 wekenecho willen laten doen. Een paar weken voorafgaand aan 1 september starten verloskundigen en gynaecologen met het informeren van zwangeren en partners over de 13 wekenecho. Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren deze echo uit. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt de zwangere vervolgonderzoek aangeboden. Dit vindt plaats bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek in een academisch ziekenhuis.

  Wetenschappelijke studie De zwangere kan de 13 wekenecho alleen krijgen als zij meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van haar gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of ook deze echo wordt aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt tot en met 2024.

  Voor meer info : https://www.pns.nl/13-wekenecho

  Het onderzoek wordt volledig vergoed, je hebt geen eigen bijdrage. Dit onderzoek start per 1 september 2021 en kan alleen plaats vinden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.Je kunt dit onderzoek dus alleen doen als je na 1 september maximaal 14 weken en 3 dagen zwanger bent. Geef op tijd aan als je dit onderzoek wil laten doen zodat wij de aanvraag in orde kunnen maken. Je kunt vervolgens zelf een afspraak maken bij echo-praktijk Het Haagsche Hof ( www.echodenhaag.nl) De echoscopisten zijn ondertussen geschoold om dit onderzoek te kunnen uitvoeren.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard