1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Van ledikant naar peuterbed: tips voor een soepele overgang

  Gepubliceerd op: 6-4-2023Bewerkt op: 11-25-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-4-2023Bewerkt op: 11-25-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  De overgang van een ledikant naar een peuterbed is een belangrijke mijlpaal in het leven van een kind. Het markeert het moment waarop je kleintje groter wordt en meer onafhankelijkheid begint te tonen. Maar wanneer is je kind eigenlijk klaar voor de overgang naar een peuterbed of juniorbed? En hoe kun je ervoor zorgen dat de overgang soepel verloopt?

  Tijd voor een peuterbed! Wanneer is je kind er klaar voor?

  Het moment waarop je kind klaar is om over te stappen naar een peuterbed kan variëren, maar over het algemeen gebeurt dit tussen de leeftijd van twee en drie jaar. De meeste kinderen zijn met 2,5 jaar uit hun ledikant gegroeid. Het peuterbed gaat dan mee tot een jaar of 7 of 8, totdat je kind eruit groeit.

  Het is belangrijk om naar de signalen van je kind te kijken en te beoordelen of hij of zij klaar is voor de overgang. Enkele indicatoren dat je kind mogelijk klaar is voor een peuterbed zijn:

  • Klimt regelmatig uit het ledikant: Als je kind regelmatig uit het ledikant klimt, kan dit een teken zijn dat hij of zij behoefte heeft aan meer bewegingsvrijheid en een groter bed.
  • Toont interesse in een peuterbed: Als je kind nieuwsgierig is naar het peuterbed van een oudere broer of zus, vriendje of vriendinnetje, kan dit een teken zijn dat hij of zij klaar is om de overstap te maken.
  • Begint zindelijk te worden: Als je kind interesse toont in zindelijkheidstraining en al enige vooruitgang boekt, kan dit een goed moment zijn om over te stappen naar een peuterbed.
  • Voelt zich beperkt in het ledikant: Als je merkt dat je kind moeite heeft met draaien en zich comfortabel bewegen in het ledikant, kan een groter peuterbed meer ruimte bieden.

  Als ouder kun je vaak zelf het beste inschatten wanneer je kind klaar is voor een groter bed.

  8 tips om de overgang naar een peuterbed te versoepelen

  De overgang naar een peuterbed kan voor zowel kinderen als ouders een spannende periode zijn. Hier zijn 10 tips om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  1. Betrek je kind bij het proces: Praat met je kind over de verandering en laat hem of haar betrokken zijn bij de keuze van het peuterbed en beddengoed.
  2. Introduceer het peuterbed geleidelijk: Laat je kind wennen aan het peuterbed door het eerst overdag als speelplek te gebruiken voordat hij of zij er 's nachts in gaat slapen.
  3. Maak het bed vertrouwd: Gebruik hetzelfde beddengoed en knuffels als in het ledikant om een gevoel van vertrouwdheid te creëren.
  4. Creëer een veilige slaapomgeving: Zorg ervoor dat het peuterbed stevig is en gebruik eventueel een bedhekje om te voorkomen dat je kind eruit valt.
  5. Houd een consistent slaapritueel aan: Blijf een vast slaapritueel volgen om je kind te helpen ontspannen en zich veilig te voelen in het nieuwe bed.
  6. Geef complimenten en beloningen: Moedig je kind aan en beloon hem of haar wanneer de overgang naar het peuterbed goed gaat.
  7. Laat je kind wennen aan de nieuwe vrijheid: Geef je kind wat ruimte om zelfstandig in en uit bed te komen, maar stel ook grenzen.
  8. Maak gebruik van een slaaptrainer: Een slaaptrainer, slaapwekker of kinderwekker laat je peuter door middel van licht weten dat het tijd is om uit bed te komen of nog even in bed te blijven.
  9. Maak het huis peuterproof: Je peuter zal nu 's nachts en 's ochtends zelf uit bed kunnen komen, soms zonder dat jij het doorhebt. Het is dus de moeite waard je huis weer eens helemaal peuterproof en zo veilig mogelijk te maken.

  Welke soorten peuterbedden zijn er en welke is het beste voor welk soort kind?

  Er zijn verschillende soorten peuterbedden waaruit je kunt kiezen. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Laag peuterbed: Dit is een laag bed dat dicht bij de grond staat. Het is ideaal voor peuters die nog wat moeite hebben met in en uit bed stappen.
  • Hemelbed: Een hemelbed is een peuterbed met vier palen en een doek eroverheen. Het geeft een knus en speels gevoel aan de slaapkamer.
  • Thema peuterbed: Er zijn peuterbedden verkrijgbaar in verschillende thema's, zoals auto's, prinsessen of superhelden. Deze kunnen de verbeelding van je kind prikkelen.
  • Meegroeibed: Een meegroeibed kan worden aangepast aan de groei van je kind. Het kan worden omgevormd tot een groter bed wanneer je kind ouder wordt.

  Soms vinden peuters zo'n groot bed nog wat spannend, of misschien jij wel als ouder. Dan kun je een uitvalhek monteren, zodat je kind niet uit bed kan vallen. Veel peuterbedden hebben echter al zo'n ingebouwd hekje aan het bed.

  Bij het kiezen van een peuterbed is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van je kind. Sommige kinderen voelen zich misschien meer op hun gemak in een laag peuterbed, terwijl anderen enthousiast worden van een thema peuterbed. Het belangrijkste is dat het bed stevig en veilig is voor je kind.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   34 leden

  Met deze slaapcursus slaapt jouw kind als een roos.

  • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
   39.9517 video’s

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard