1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Oorbellen bij baby's: schattig of onverantwoord?

  Gepubliceerd op: 8 februari 2022 19:56Bewerkt op: 5 augustus 2023 18:05
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8 februari 2022 19:56Bewerkt op: 5 augustus 2023 18:05
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Overweeg je gaatjes te laten schieten in de oren van je baby, zodat zij of hij meteen oorbellen kan dragen? De meningen zijn erover verdeeld of dit schattig is, of een onverantwoorde actie. Waar moet je aan denken als je overweegt je baby oorbellen te geven?

  Vanaf welke leeftijd gaatjes en oorbellen voor je baby?

  En baby met oorbellen ziet er misschien schattig uit. Maar is het wel zo verantwoord? Vanaf welke leeftijd kan en mag je gaatjes laten schieten bij je kleine? Is het misschien gevaarlijk, of zielig? Of merkt je baby er überhaupt niks van?

  In Nederland is er in ieder geval geen minimum leeftijd om gaatjes te mogen schieten in de oren van kinderen. Een juwelier mag dus wel gewoon gaatjes schieten in de oren van een baby, maar veel juweliers hanteren zelf een leeftijdsgrens vanaf wanneer ze gaatjes willen schieten.

  Gaatjes schieten bij baby zielig?

  In veel culturen is het erg gebruikelijk om gaatjes te schieten bij baby's of zeer jonge kinderen. Ook in Nederland is het niks opmerkelijks als je een baby met oorbellen ziet, maar niet iedereen heeft daar dezelfde mening over. Zo maakte EditieNL een item over oorbellen bij baby’s: Baby geboren: eerst een naam, dan een oorbel. Daaruit bleek dat 60% van de kijkers vonden dat het verboden moest worden.

  Pijn zal het namelijk sowieso wel doen voor een kind, ongeacht de leeftijd. In dat opzicht is het dus altijd wel zielig. De belangrijkste afweging die je echter kunt maken is of jij het wilt bepalen voor je kind, of dat je het je kind zelf laat bepalen op latere leeftijd. Kinderen in de peuter- of kleuterleeftijd kun je bijvoorbeeld al prima uitleggen dat het pijn doet, en je kind kan dan zelf prima aangeven of zij wel of niet toch heel graag die oorbelletjes wil.

  Hoe en waar laat je gaatjes schieten?

  Heb je toch besloten gaatjes te laten schieten bij je baby? Laat dat dan altijd doen bij een professionele juwelier, zodat je zeker weet dat het hygiënisch gebeurt. Het liefst bij eentje die al ervaring heeft met baby's en jonge kinderen. En natuurlijk moet de juwelier het ook willen. Zo schieten sommigen pas vanaf 5 jaar gaatjes, en anderen al vanaf 3 maanden.

  Verwacht je dat je baby na de eerste prik aan één oor niet meer durft voor de andere, of te overstuur zal zijn? Dan kunnen twee medewerkers van de juwelier de gaatjes in beide oren tegelijk prikken. Eerst worden de oorlellen ontsmet, en dan plaatst de juwelier met een jodiumstift een stip op de plek van het gaatje. Daarna wordt met het apparaat het gaatje gemaakt.

  Kind voorbereiden op gaatjes schieten

  Is je kind nog een baby, dan kun je hem niet echt voorbereiden. Alhoewel sommige ouders van mening zijn dat het wel helpt om je baby overal doorheen te praten, ookal lijkt het alsof je kind het nog niet begrijpt. Natuurlijk is het wel handig je baby wakker mee te nemen.

  Als je kind al wat groter is, leg dan goed uit wat er gaat gebeuren. Laat eens filmpjes zien van kinderen bij wie het wordt gedaan, maar vertel ook dat het een seconde pijn kan doen. Als je kind echt heel graag oorbellen wilt, zal ze de pijn daarna waarschijnlijk weer snel vergeten zijn.

  Gaatjes en knopjes verzorgen

  Heeft je baby oorbellen, dan is het uiteraard van groot belang de gaatjes goed te verzorgen. Voldoende ontsmetten en draaien dus. Daardoor gaan de knopjes niet vastzitten en kan het gaatje goed herstellen. Ontsmetten doe je met wat Sterilon, wat misschien de eerste dagen wat kan prikken. Hoe langer je de knopjes in laat, hoe beter het gaatje kan helen en hoe minder kans op infecties. Je zou de knopjes dan ook minimaal 6 weken in moeten laten zitten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard