1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Haaruitval na zwangerschap: wat doe je ertegen?

  Gepubliceerd op: 12-18-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-18-2019Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een kussen vol met haren, een borstel en doucheputje die steeds vol zitten met haren. Is het jou ook opgevallen dat je na de zwangerschap constant haren verliest? Erg frustrerend, maar gelukkig is haaruitval na de zwangerschap erg normaal en komen er weer betere tijden aan voor je haar.

  Haaruitval na de zwangerschap

  We hebben allemaal weleens last van haaruitval, dit is een natuurlijk proces. Na de zwangerschap neemt deze haaruitval soms extreme vormen aan. Het liefst draag je je haar alleen maar vast, want zodra jij je haren los gooit zit je rug binnen no-time onder de haren. Ook de ontstopper draait overuren, want dat doucheputje is nou ook niet bepaald blij met die hoeveelheid uitgevallen haren. Heel vervelend, maar het hoort nou eenmaal bij het ontzwangeren. Tijdens het ontzwangeren daalt je oestrogeenniveau heel erg snel, met haaruitval als resultaat. Waar je haar tijdens je zwangerschap juist in de groeifase zat, beland het nu in de overgangsfase en rustfase. Geen zorgen, je haarbos komt wel weer terug.

  Wanneer begint haaruitval na de zwangerschap?

  De haaruitval begint niet direct na de geboorte. Het duurt meestal gemiddeld vier maanden voordat dit op gang komt. De duur van de haaruitval en hoeveelheid haaruitval verschilt per vrouw. De haaruitval wordt minder zodra je hormonen weer in balans zijn. Dit proces duurt bij de een langer dan bij de ander.

  Borstvoeding en haaruitval

  Het geven van borstvoeding kent nog een voordeel: je haren vallen (nog) niet uit. Dit heeft alles te maken met oestrogeen. Wanneer je borstvoeding geeft daalt je oestrogeengehalte nog niet. Dat hoeft echter niet voor alle vrouwen zo te zijn: het kan goed zijn dat je borstvoeding geeft maar toch ontzettende haaruitval hebt. Stop je met borstvoeding? Dan zul je merken dat je haren (meer) gaan uitvallen.

  Tips tegen haaruitval na zwangerschap

  Haaruitval is natuurlijk erg vervelend. Ook al groeit je haar weer terug, je moet er in de tussentijd wel mee omgaan. Wij geven je een paar tips hoe je dit kan doen:

  • Ontstressen: het klinkt bijna onmogelijk met een pasgeboren baby, maar probeer stressvolle situaties te vermijden. Dit kan juist de haaruitval stimuleren.
  • Gezonde voeding: het eten van gezonde producten is altijd belangrijk, maar kan ook een positief effect hebben op je haar. Probeer erop te letten dat je voedingsmiddelen binnen krijgt met veel ijzer, calcium en eiwitten. Dit kun je binnenkrijgen door bijvoorbeeld fruit, zuivel, noten en vis te eten.
  • Vitaminen: als aanvulling op gezonde voeding kun je vitaminen slikken, denk hierbij aan vitaminen A, C, B-6, B-12,calcium, ijzer enfoliumzuur
  • Haarverzorging: föhnen, stijlen, krullen en verven kunnen haaruitval verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.
  • Een nieuwe coupe: begint je haar aan de uiteinden wel erg dun te worden? Misschien doet een nieuwe coupe wonderen. Ook heb je dan even me-time, win-win!
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard