1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hielprik en gehoorscreening

  Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 4-13-2023
  Nova Verloskundigen Groningen Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 4-13-2023
  Geschreven door: Nova Verloskundigen Groningen
  In de kraamweek wordt je baby onderzocht op zeldzame ziektes en de oortjes worden gecheckt.

  In de kraamweek komt een verpleegkundige van het JGZ bij jullie thuis om de gehoortest en de hielprikscreening uit te voeren.

  Gehoortest Sommige baby's hebben een aangeboren gehoorverlies. Als je niet goed kunt horen kun je ook niet goed leren praten. Hoe eerder je hier achter komt, hoe eerder je hulp/behandeling kunt inzetten zodat je kind goed leert praten. Kijk dit fillmpje om te zien hoe de gehoortest werkt.

  De hielprik Het doel van de hielprik is opsporen van een aantal ernstige, zeldzame ziekten. Kijk deze video voor meer uitleg.

  De ziekten die de hielprik opspoort, zijn allemaal ziekten waar een behandeling voor is. Door de ziektes vroeg op te sporen kan de behandeling snel starten. Dit kan ernstige schade aan de lichamelijke of verstandelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperken.

  Er wordt ook gekeken of je baby drager is van sikkelcelziekte. Dragerschap betekent dat je kind zelf deze ziekte niet heeft, maar de ziekte wel bij zich draagt en het zelf door zou kunnen geven aan zijn/haar eigen kinderen.

  De medewerker van de hielprik zal vragen of jij/jullie het willen weten als blijkt dat jullie kind drager is van sikkelcelziekte. Als je dit wil weten, krijgen jullie bericht als jullie kind drager is van sikkelcelziekte.

  Kijk voor meer informatie over welke ziekten er allemaal opgespoord kunnen worden op de website van het RIVM.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard