1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De 22-weken prik

  Gepubliceerd op: 3-17-2023Bewerkt op: 3-17-2023
  Nova Verloskundigen Groningen Gepubliceerd op: 3-17-2023Bewerkt op: 3-17-2023
  Geschreven door: Nova Verloskundigen Groningen
  De 22-weken prik (kinkhoestvaccinatie) wordt aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Je mag zelf kiezen of je deze wilt. Lees meer over het belang van de 22-weken prik.

  Wat is kinkhoest? Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

  Baby’s nog niet beschermd Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

  Hoe kun je je baby wel beschermen? Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je bent dan zelf weer beschermd en je baby is ook vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je baby krijgt zelf dan na de geboorte 1 prik minder. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap (vandaar de naam). Je kind is meestal voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

  Is deze prik veilig in de zwangerschap? In veel landen wordt deze prik al jaren lang aan zwangere vrouwen aangeboden. Zo weten we dat het vaccin (wat je vroeger zelf ook gehad hebt) veilig is voor jou en je baby.

  Bekijk voor meer informatie over de 22-weken prik dit filmpje.

  Maak nu jouw afspraak Voor het maken van een afspraak kun je hier terecht.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard