img

img

Ik moet zo vaak plassen!

Hoe verder in je zwangerschap, hoe vaker lijkt het of je moet plassen. Dit is deels te verklaren door de groeiende baby in de baarmoeder die meer plaats nodig heeft en daarbij op de blaas drukt. Je kunt de neiging krijgen om minder te gaan drinken, maar doe dit niet. Blijf voldoende drinken.

Waar je wel op kunt letten is dat je in de juiste houding plast, waarbij je je bekkenbodemspieren laat ontspannen. Een haastig plasje net voordat je weg moet, zorgt ervoor dat je bekkenbodem onvoldoende tijd en mogelijkheid krijgt om te ontspannen, waardoor je blaas niet voldoende geleegd wordt en je weer eerder het seintje krijgt dat je opnieuw moet plassen.

De volgende tips over de plashouding helpen je om je blaas optimaal leeg te plassen.

Om te plassen ga je goed rechtop zit ten, let erop dat je wel ontspannen zit.
enter image description here

Overige toiletadviezen:

  • Ga zitten en neem de tijd (niet hangen boven de toiletbril).
  • Zet de voeten stevig op de grond (hielen niet opgetild houden, want dan kunnen de bekkenbodemspieren niet volledig ontspannen).
  • Laat de broek tot de enkels zakken (wanneer je de broek boven de knieën aanhoudt, kunnen de spieren aan de binnenzijde van de bovenbenen én bekkenbodemspieren niet volledig ontspannen).
  • Laat de plas rustig komen, geef geen druk naar beneden.
  • Wanneer je bekkenbodem moeilijk ontspant, probeer je een aantal keer wat langer rustig uit te ademen en tegelijkertijd de buik- en bekkenbodemspieren los te laten.
  • Wanneer je klaar bent, kun je het bekken nog een aantal keer naar voren en achteren kantelen, zodat je zeker weet dat je de blaas goed geleegd hebt.

img Auteur van dit artikel:
ZwangerTotaal - oefentherapie
ZwangerTotaal verzorgt trainingen met persoonlijke begeleiding door geregistreerde oefentherapeuten Cesar/Mensendieck, gespecialiseerd in zwangerschap en bekken, bekkenbodem en rug. Je kunt individuele trainingen volgen of in groepsverband. In heel Nederland worden ZwangerTotaal-trainingen gegeven.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!