1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Naar de tandarts met je kind: alles wat je moet weten

  Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 2-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 2-15-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Regelmatige tandartsafspraken voor je kind spelen een cruciale rol bij het behoud van een gezonde glimlach en het voorkomen van problemen op latere leeftijd. Toch is lang niet ieder kind fan van de tandarts. Hoe wordt het tandartsbezoek met je kind een succes, en hoeveel tandartsbezoeken heeft je kind nodig?

  Tandartsafspraken van je kind: belangrijk, en wel hierom

  Tandartsafspraken voor kinderen zijn van groot belang om verschillende redenen. Ten eerste helpt het vroeg opsporen van tandproblemen, zoals gaatjes of afwijkingen in de tandgroei, om ernstigere complicaties te voorkomen. Vroegtijdige interventie kan de behandelkosten op de lange termijn verminderen en het ongemak voor je kind minimaliseren.

  Daarnaast draagt regelmatig tandartsbezoek bij aan het aanleren van goede mondverzorgingsgewoonten. De tandarts kan je kind en jou als ouder nuttige tips geven over het poetsen en flossen, waardoor tandbederf en tandvleesproblemen kunnen worden voorkomen. Zo legt de tandarts een solide basis voor een levenslange gezonde glimlach.

  Wat doet de tandarts tijdens een tandartsbezoek van je kind?

  Tijdens een tandartsbezoek voor je kind zal de tandarts verschillende aspecten van de mondgezondheid controleren. Dit omvat allereerst een grondige inspectie van het gebit om gaatjes of tandbederf op te sporen. Ook wordt de ontwikkeling van het melkgebit en het blijvende gebit in de gaten gehouden.

  De tandarts zal aandachtig kijken naar de stand van de tanden en het kaakgewricht om eventuele afwijkingen te identificeren die orthodontische correctie vereisen. Daarnaast controleert de tandarts het tandvlees op tekenen van ontsteking of andere problemen, zoals tandvleesaandoeningen. Het is ook gebruikelijk dat de tandarts het tandsteen verwijdert en de tanden professioneel reinigt tijdens het bezoek. Dit helpt bij het verwijderen van plak en tandsteen dat moeilijk thuis te bereiken is, en vermindert zo het risico op tandvleesproblemen.

  Tip: Wist je dat vitamine D bijdraagt aan een gezond gebit en een goede botontwikkeling bij kinderen? Een vitamine D supplement voor kinderen is dus zeker aan te raden!

  Is de tandarts verplicht voor kinderen?

  Het is niet verplicht om je kind regelmatig mee te nemen naar de tandarts, maar ouders worden aangemoedigd om hun kinderen vanaf de eerste tand door een tandarts te laten controleren, en het wordt aanbevolen om halfjaarlijkse controles te plannen.

  Het regelmatig bijwonen van tandartsafspraken is niet alleen belangrijk voor de mondgezondheid van het kind, maar het kan ook bijdragen aan het voorkomen van schoolverzuim. Pijnlijke tandproblemen kunnen namelijk leiden tot ongemak en concentratieproblemen, wat de schoolprestaties kan beïnvloeden.

  Hoeveel kost de tandarts voor kinderen, of wordt het vergoed vanuit de basisverzekering?

  In Nederland is de basiszorgverzekering verplicht voor iedereen, inclusief kinderen, en tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar valt binnen het basispakket. Periodieke controles, chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten worden dus allemaal door de basisverzekering vergoed voor je kind tot 18 jaar.

  Tips voor een geslaagd tandartsbezoek met je kind

  1. Maak het bespreekbaar: Praat met je kind over het tandartsbezoek en leg uit waarom het belangrijk is. Stel ze gerust en benadruk dat het bezoek niet eng is, maar juist leuk en nuttig.
  2. Kies de juiste tandarts: Zoek een kindvriendelijke tandarts die ervaring heeft met het behandelen van kinderen. Een vriendelijke en geduldige tandarts kan het bezoek voor je kind aangenamer maken.
  3. Maak een afspraak op een goed tijdstip: Plan het tandartsbezoek op een moment waarop je kind uitgerust en ontspannen is. Vermijd drukke tijden waarop je kind zich mogelijk gestrest voelt.
  4. Speel tandartsje thuis: Laat je kind wennen aan het idee van een tandartsbezoek door samen tandartsje te spelen. Gebruik speelgoedtandartsinstrumenten om het kind vertrouwd te maken met wat er tijdens het bezoek kan gebeuren.
  5. Beloon goed gedrag: Moedig je kind aan om dapper te zijn en goed samen te werken tijdens het bezoek. Beloon ze na afloop met iets leuks, zoals een klein cadeautje of extra speeltijd.
  6. Vermijd negatieve taal: Gebruik geen negatieve bewoordingen of dreigementen om je kind te dwingen naar de tandarts te gaan. Positieve en bemoedigende taal werkt beter om een positieve associatie met het tandartsbezoek te creëren.
  7. Blijf rustig: Als ouder is het belangrijk om kalm te blijven tijdens het tandartsbezoek. Je kind zal jouw rustige houding opmerken en zich meer op zijn gemak voelen.
  8. Luister naar vragen en angsten: Als je kind vragen heeft of bang is, neem de tijd om te luisteren en hun zorgen serieus te nemen. Leg op een begrijpelijke manier uit wat er gaat gebeuren en stel ze gerust.
  9. Praat met de tandarts: Bespreek eventuele specifieke zorgen of vragen die je hebt met de tandarts voordat het onderzoek begint. De tandarts kan dan extra rekening houden met de behoeften van je kind.
  10. Maak er een routine van: Plan regelmatige tandartsafspraken en maak er een vaste routine van. Routinebezoeken helpen om angst te verminderen, omdat je kind weet wat hij kan verwachten bij elk bezoek.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard