Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Moedermelk medicijn tegen coronavirus?

ZP® - Magazine

, 27 April 2020 11:10Laatste update op: 8 May 2020 17:59

Moedermelk kan mogelijk worden gebruikt om het coronavirus te bestrijden. Onderzoekers van het AMC Amsterdam zijn bezig om te onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is. Inmiddels hebben duizend moeders zich aangemeld voor het onderzoek. "Moedermelk bevat mogelijk antistoffen tegen COVID-19."

Bevat moedermelk antistoffen tegen COVID-19?

Volgens Britt van Keulen, arts bij de Nederlandse Moedermelkbank van Amsterdam UMC is het goed om deze mogelijkheid te onderzoeken. "We weten dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties." Dit heeft alles te maken met de antistoffen die moedermelk bevat. "Door borstvoeding te geven, geeft de moeder haar eigen antistoffen door aan haar kind," aldus van Keulen.

'Moedermelk bevatte ook antistoffen tegen SARS'

Het zal niet de eerste keer zijn dat moedermelk wordt ingezet tegen een virus. In 2003 beviel een zwangere vrouw, besmet met SARS, van een gezonde baby. Het bleek dat haar moedermelk antistoffen tegen het SARS-virus bevatte. Aangezien het SARS-virus en het coronavirus erg op elkaar lijken, is het een logische gedachte dat moedermelk wellicht ook kan worden ingezet tegen het coronavirus. "Ik denk dat ook corona-antistoffen in moedermelk terecht komen."

Onderzoek antistoffen coronavirus in moedermelk

Om te bewijzen dat moedermelk daadwerkelijk antistoffen tegen COVID-19 bevat, wordt er eerst uitgebreid onderzoek verricht. Om dit onderzoek uit te kunnen voeren zijn 30 vrouwen nodig die besmet zijn geweest met het coronavirus. Eerst moet worden vastgesteld of zij echt het coronavirus hebben gehad. Er zijn inmiddels al duizend aanmeldingen, maar de kans is groot dat niet elke vrouw daadwerkelijk COVID-19 heeft gehad. "Zij hebben niet allemaal een bewezen infectie, dus we moeten testen of zij daadwerkelijk corona hebben gehad", aldus van Keulen.

Moedermelk als bescherming kwetsbare groepen

Als moedermelk antistoffen bevat, zijn we er nog niet. Moedermelk moet namelijk eerst verhit worden om mogelijke ziekteverwekkers te doden. Indien de antistoffen na de pasteurisatie nog steeds aanwezig zijn, kan het worden gebruikt tegen COVID-19. Dan zal worden gekeken of moedermelk effect heeft bij kwetsbare groepen zoals ouderen, premature kinderen of kinderen met een aangeboren afwijking. "Die kinderen zijn kwetsbaar voor luchtweginfecties, en met deze melk zijn ze misschien beter beschermd.”

Hoeveel moedermelk is nodig tegen COVID-19?

Hoeveel moedermelk met antistoffen tegen COVID-19, nodig is om één persoon te beschermen is nog niet duidelijk. Het moet nog blijken hoeveel werkzame antistoffen moedermelk bevat. Ook weten we niet hoeveel moeders het coronavirus hebben gehad. "De infectiegraad van de bevolking ligt nu rond de 3 procent, misschien iets hoger. Ik weet niet hoe dat bij bevallen vrouwen is, maar hoe langer het virus rondwaart, hoe meer vrouwen besmet zullen raken en zullen genezen."

Samenvatting

 • Het wordt nog onderzocht of moedermelk antistoffen van het coronavirus bevat.
 • Moedermelk bevatte in 2003 wel antistoffen tegen SARS, wat erg op het coronavirus lijkt.
 • 1000 moeders hebben zich aangemeld voor het onderzoek en worden getest of zij daadwerkelijk COVID-19 hebben gehad.
 • Als moedermelk antistoffen tegen het coronavirus bevat, kan dit kwetsbare groepen beschermen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, premature kinderen of kinderen met een aangeboren afwijking.
 • Hoeveel moedermelk nodig is om één persoon te beschermen wordt nog onderzocht.

Meer over dit onderwerp:

 • Het coronavirus: wat betekent dit voor mij en mijn baby?

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard