1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Mindfulness als voorbereiding op de bevalling

  Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-6-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Tijdens de bevalling is het goed om zo relaxed mogelijk te zijn. Een manier waarop je dat kunt bereiken, is door je voor te bereiden op de bevalling met mindfulness. Zo kun je de stress en de pijn tijdens de bevalling wellicht beter managen, want voor een betere uitkomst kan zorgen.

  Wat is mindfulness?

  Mindfulness is een bewustzijnsstaat die gericht is op het hier en nu. Het gaat om het opmerkzaam zijn op je lichamelijke, emotionele en mentale sensaties zonder oordeel. Mindfulness is ontstaan uit de meditatieve tradities van het Boeddhisme, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker gebruikt als effectieve manier om stress en angst te verminderen.

  Mindfulness tijdens de zwangerschap en bevalling

  Mindfulness is een fantastische manier om de zwangerschap en bevalling bewust te beleven. Veel vrouwen ervaren angst en stress tijdens de zwangerschap en bevalling, en mindfulness kan helpen om met deze emoties om te gaan. Bovendien kan het de fysieke en emotionele pijn die sommige vrouwen ervaren tijdens de bevalling verminderen.

  Hoe mindfulness kan helpen als voorbereiding op de bevalling

  Door mindfulness toe te passen tijdens de zwangerschap en bevalling, kun je je beter voorbereiden op deze ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kun je leren om je aandacht op het moment te richten en te ontspannen. Hierdoor wordt je minder gevoelig voor angst en stress en kun je beter omgaan met pijn en ongemak.

  Waarom een positieve mindset en ontspannen zijn tijdens de bevalling zo belangrijk is

  Een positieve mindset en ontspanning zijn tijdens de bevalling belangrijk omdat dit een positieve invloed heeft op het bevallingsproces. Wanneer je angstig of gespannen bent, kan dit je lichaam en geest in de weg zitten en het bevallingsproces bemoeilijken. Stresshormonen werken namelijk de aanmaak van oxytocine tegen, en dat hormoon is nodig voor een vlotte bevalling. Door ontspannen te zijn, kun je beter communiceren met je lichaam en hierdoor een bevalling beleven die soepeler verloopt.

  Tips om mindfulness tijdens de bevalling toe te passen

  Er zijn veel manieren om mindfulness toe te passen tijdens en als voorbereiding op de bevalling. Hieronder vind je enkele tips:

  • Dagelijkse beoefening: Door dagelijks bewust in het moment te zijn en je aandacht te richten op het hier en nu, kun je steeds beter worden in mindfulness en deze techniek toepassen tijdens de bevalling.
  • Ademhalingsoefeningen: Het is belangrijk om je te concentreren op je ademhaling tijdens de bevalling. Hiervoor zijn verschillende ademhalingstechnieken.
  • Visualisatie: Visualiseer jezelf in een ontspannen en positieve omgeving. Dit kan je helpen om angst en stress te verminderen. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een VR-bril.
  • Meditatie: Meditatie is een uitstekende manier om mindfulness tijdens de bevalling toe te passen. Het helpt om tot rust te komen in je lichaam en in het hier en nu, en meer in contact te staan met je lichaam en geest. Een korte meditatie aan het begin van de bevalling, of zelfs tijdens de bevalling, kan je helpen rustiger te blijven.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   4 maanden geleden

   Voorbereiding bevalling

   136 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard