1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Rechten op het werk tijdens en na je zwangerschap

  Gepubliceerd op: 9-22-2023Bewerkt op: 9-24-2023
  Verloskundigenpraktijk Mijnvroedvrouw Gepubliceerd op: 9-22-2023Bewerkt op: 9-24-2023
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Mijnvroedvrouw
  Jouw werkgever moet zorgen dat je tijdens en na je zwangerschap veilig en gezond kunt werken. Je hebt bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na je bevalling heb je het recht om onder werktijd je kindje borstvoeding te geven of te kolven.

  Hoe zit het met mijn rechten op aangepast werk, aangepaste werktijden en verlof tijdens en na mijn zwangerschap?

  Jouw werkgever moet zorgen dat je tijdens en na je zwangerschap veilig en gezond kunt werken. Je hebt bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na je bevalling heb je het recht om onder werktijd je kindje borstvoeding te geven of te kolven.

  Recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

  Als je zwanger bent, werkt óf een uitkering krijgt, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je hebt in totaal recht op 16 weken doorbetaald verlof.

  Recht op noodzakelijke onderzoeken tijdens werktijd

  Je hebt het recht op zwangerschapsonderzoeken tijdens werktijd. Dit kan zijn voor onder andere bezoeken aan de verloskundige, ziekenhuis of echocentrum. Je loon wordt doorbetaald voor de duur van het zwangerschapsonderzoek en de reistijd.

  Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd

  Je hebt tijdens de eerste 9 maanden van je kind het recht om onder werktijd je kind borstvoeding te geven of te kolven.

  Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heb je recht op aangepast werk als je werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet je werkgever de fysieke belasting van je werkzaamheden zoveel mogelijk beperken. Er zijn bijvoorbeeld regels voor tillen en bukken. Deze regels gelden tijdens en na de zwangerschap.

  Over veilig werken in de zwangerschap en daarna kan je meer lezen in deze folder.

  Zwanger en een gelijke behandeling op het werk

  Uw werkgever hoort u bij een (gewenste) zwangerschap hetzelfde te behandelen als uw niet-zwangere collega’s. Doet de werkgever dat niet, dan is er sprake van een ongelijke behandeling bij zwangerschap.

  Bij vragen: contact met werkgever of arbodeskundige

  Als je vragen hebt over werk en je zwangerschap, dan kan je dit bespreken met je werkgever. Kom je er samen niet uit? Dan kan je altijd contact opnemen met een arbodeskundige of je Arbodienst.

  De ZEZ uitkering voor zelfstandige ondernemers

  Als zelfstandig ondernemer hebt je recht op een uitkering van ten minste 16 weken tijdens en na je zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Kijk voor meer informatie en of je hiervoor in aanmerking komt op de website van het UWV

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard