1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kolven in de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 10-11-2022Bewerkt op: 10-11-2022
  Verloskundigenpraktijk Luna Gepubliceerd op: 10-11-2022Bewerkt op: 10-11-2022
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Luna
  Als jij graag borstvoeding wilt geven, kan je in de zwangerschap met de hand al wat borstvoeding afkolven en bewaren.

  Het is mogelijk om al tijdens de zwangerschap met de handen je borsten te kolven, dit noemen ze prenataal of antenataal kolven. Het grootste voordeel is dat je de druppels colostrum (eerste vette melk) die je kolft kan opvangen en invriezen. Deze voeding kan je aan jouw kindje geven als bijvoeding in de kraamweek als dit nodig blijkt te zijn. Zeker als jouw kindje meer kans heeft op het krijgen van bijvoeding, zoals bij grotere of kleine baby's, of baby's van vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

  Het advies is om te starten met prenataal kolven vanaf 37 weken zwangerschap. Als je voor de bevalling al kolft, kan het zijn dat je lijf nog niet klaar is om melk te produceren. Mocht er dus geen productie zijn of slechts een aantal druppels, is dat heel normaal. Pas na de bevalling zal de productie echt goed op gang komen, en dan is het fijn dat je zelf alvast weet hoe je met de hand kunt kolven.

  Zo kolf je met de hand:

  Plaats je duim aan de bovenkant van je tepel, de wijsvinger en middelvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof. Plaats je vingers ten minste 4 cm van de tepel. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen. Zorg ervoor dat de duim en wijsvinger / middelvinger samen een C vormen. Druk duim en wijsvinger naar de borstkast en rol dan naar voren. Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc. Op internet kan je foto's en filmpjes vinden waarbij het gedemonstreerd wordt.

  Je kunt de melk opvangen in een schoon flesje of kommetje. Vervolgens kan je de melk opzuigen met een spuitje en daarna invriezen. Spuitjes om de melk op te vangen en invriezen kan je bij ons op de praktijk kopen. Vraag dit aan de assistente.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard