1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Denk jij al na over de bevalling?

  Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
  Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
  Geschreven door: Liv Verloskundigen
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker met een bevalling! Een goede voorbereiding kan namelijk een hoop angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Denk jij de afgelopen periode meer aan de bevalling? Dan is dit goede informatie voor jou om te lezen!

  We gaan het volgende bespreken:

  • Voorbereiding
  • Meadiarium
  • Coaching
  • Plaats bevallen
  • Wanneer bevallen
  • Verschillende fases bevalling
  • Pijn en mindset
  • Pijnstilling

  Voorbereiding op de bevalling

  Vaak helpt het om jullie wensen rondom de bevalling op te schrijven. Hierdoor kom je erachter wat voor jullie belangrijk is. Het geeft duidelijkheid voor jezelf, je partner, ons en eventuele andere zorgverleners. Belangrijk is om je goed te realiseren dat niets in het plan vaststaat. Een bevalling is namelijk een natuurlijk proces waar je niet altijd invloed op hebt.

  Meadiarium

  Om erachter te komen wat jullie graag zouden willen werken we graag met het Meadiarium. Dit is een mooie tool om inzicht te krijgen in wat voor jullie belangrijk is, wie je eigenlijk bent als persoon, hoe jullie situatie eruit ziet en wat jullie mogelijkheden en behoeften zijn. Het is een prettig geschreven coachend werkboek dat uit lees- en schrijfopdrachten bestaat. Je bepaalt zelf het moment en tempo om ermee aan de slag te gaan. Dit doe je gestructureerd aan de hand van verschillende thema’s. Dit gebeurt altijd vanuit jouw mogelijkheden en opties. Op basis van alle verzamelde informatie schrijf je een persoonlijk geboorteplan. Dit geboorteplan bespreek je met een van ons tijdens het spreekuur. Eventueel kan het gecombineerd worden met een coachgesprek waar we meer tijd hebben om nog dieper op bepaalde punten in te gaan. Het boek is bij ons op de praktijk verkrijgbaar voor 25,- euro. Voor meer info over het Meadiarium zie https://www.meacoaching.nl/meadiarium_coaching

  Coaching

  Soms is er meer nodig dan een goed gesprek. Je kunt dan ook bij ons op de praktijk (vlaardingen), MEA coaching terecht voor coaching. Dit is een proces waarbij er stil gestaan wordt wat jou bezighoudt in het leven en de manier waarop je daarmee omgaat. Soms komen er door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap bepaalde gevoelens en/of onzekerheden boven waar je graag mee aan de slag wilt. Wij kunnen je helpen opnieuw balans te vinden en weer rust te krijgen in je hoofd! Herken je jezelf hierin, sta je open voor jezelf en wil je echt dat er iets verandert zodat jij meer rust gaat ervaren? Maak dan een afspraak voor een coaching gesprek bij MEA Coaching. Met ons kun je alles delen, we zullen naar je luisteren zonder te oordelen en samen met jou opnieuw op zoek gaan naar jezelf!

  Plaats van bevallen

  Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te bevallen. Wij vinden het belangrijk dat jullie een plek kiezen waar jullie je op je gemak voelen. Zo kun je optimaal ontspannen en dit is erg belangrijk om de bevalling voorspoedig te laten verlopen en er met een goed gevoel op terug te kunnen kijken. Soms kan het zijn dat wij jullie vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Het voordeel van thuis bevallen is dat wij ‘op bezoek’ komen bij jullie, je bent in je eigen omgeving en kunt je eigen spullen gebruiken. Hierdoor zien we vaak een meer ontspannen sfeer waardoor een bevalling sneller kan verlopen. Belangrijkste is, kies een plek waar jij je vertrouwd en fijn voelt!

  Wanneer “mag’’ je eigenlijk bevallen?

  Aan het begin van je zwangerschap is met een termijnecho je uitgerekende datum berekend. Deze is nodig om je uitgerekende periode te weten. Je mag drie weken, dus vanaf 37 weken, voor je uitgerekende datum gaan bevallen. Mocht je vroeger gaan bevallen dan ontstaat er een medische indicatie en zullen wij de zorg overdragen aan de gynaecoloog en moet je in het ziekenhuis bevallen. Vanaf 37 weken mag je onder onze begeleiding bevallen en op de plaats van jouw voorkeur, thuis of het ziekenhuis!

  De kans dat je ook echt op je uitgerekende datum bevalt is maar 5%. Bij een eerste kindje zien we vaak dat ze pas rond de 41 weken komen. Je geduld kan dus aardig op de proef worden gesteld. Het is veilig en verantwoord om tot 2 weken na de uitgerekende datum te bevallen. Richting de uitgerekende datum zullen we kijken hoe de zwangerschap tot dan toe is verloop, hoe jij je voelt en hoe het met de baby gaat. Vanaf 40 weken kunnen we, indien gewenst, stappen ondernemen om de bevalling in gang te zetten. De eerste stap is vaak strippen. Met strippen voelen we inwendig of er al ontsluiting is. Indien dit zo is kunnen we de vliezen wat losmaken (masseren), zodat de bevalling kan beginnen. Tussen 37 en 42 weken zullen wij dus je bevalling begeleiden.

  Verschillende fases van de bevalling

  En dan is het moment bijna daar…de bevalling! Elke bevalling kun je onderverdelen in verschillende fases. Het zijn er vijf in totaal;

  Latente fase

  Tijdens deze fase gaat de baarmoedermond zich voorbereiden. Deze week wordt zachter, korter en kunnen de eerste centimeters ontsluiting ontstaan. De weeën zijn nog onregelmatig, duren nog kort (15-40sec) en kunnen zelfs weer stoppen. Als ze weer stoppen noemen we het een valse start. De latente fase is de fase waarin het nog twee kanten op kan, doorzetten of weer afzwakken. Het is belangrijk om deze fase nog een beetje te negeren. Zolang het lukt is het goed afleiding te zoeken en de klok en timer weg te laten. Een warme kruik of warme douche op je buik kunnen helpen de pijn te verlichten. 1000mg paracetamol kan ook helpen de pijn te verlichten. Indien de bevalling doorzet, zet dat altijd door. En onthoud…alles wat je aandacht geeft dat groeit, behalve ontsluiting!

  Actieve fase

  Goed nieuws…nu weet je zeker dat het niet meer stopt! Je krijgt namelijk ontsluiting. De contracties duren 45-60 seconden en komen elke 3 tot 4 minuten. Ze zijn pijnlijk en worden steeds krachtiger. In deze periode moet je je echt concentreren op je ademhaling tijdens de weeën. Probeer in de pauzes tussendoor te ontspannen, op adem te komen en te rusten. Bewaar de rust en laat het gebeuren. Vecht er niet tegen en laat paniek zo min mogelijk toe. In deze fase verwachten we dat de ontsluiting met 1cm per uur vordert. Bij een tweede bevalling kan dit sneller gaan.

  Uitdagende fase

  Tijdens deze fase bereik je de laatste centimeters die nodig zijn voordat je kunt starten met persen! Het hoofdje gaat steeds verder indalen en de contracties zijn intens. Ze komen regelmatig elke 2 tot 3 minuten en duren ongeveer een minuut. Je voelt steeds meer aandrang en hebt zo’n 8-10 cm ontsluiting. Blijf je concentreren op de pijn en kijk uit naar het rustmoment. Voel de wilskracht en zet door…je bent bijna bij de persfase!!

  Persfase

  Je hebt volledige ontsluiting (10cm) en het hoofdje is diep genoeg ingedaald. De weeën zijn intens en je voelt op elke wee persdrang. Persdrang kun je herkennen door flinke druk en dat je lichaam zelf mee gaat duwen. Hoe hard je je best ook doet, je lichaam neemt de controle over. Tijdens de persfase gaan we starten met persen. Het persen is altijd even doorschakelen. Een bekend advies is om te proberen 3x op een wee te persen en je lucht 7-10 seconden vast te houden. Persen kan op bed, maar er zijn ook een aantal andere houdingen. Een verticale houding zorgt voor meer ruimte in je bekken, waardoor het persen makkelijker en sneller kan gaan. Pers door de pijn heen en luister goed naar ons. Ga niet in verzet, je bent er bijna!

  Nageboorte(tijdperk) fase

  Wat kun je trots zijn, je kindje ligt op je borst! Nu de baby geboren is moet de placenta ook nog geboren worden. Gemiddeld komt deze binnen 15 minuten. Het kan voorkomen dat we een injectie geven om de placenta geboren te laten worden en het bloedverlies te beperken. Na enkele minuten mag je partner, als die dat wilt, de navelstreng doorknippen. Tijd voor de eerste foto! Nadat je placenta geboren is moeten we soms nog hechten. Terwijl wij hechten mag jullie kindje lekker bij je op de borst blijven liggen. Zodra we klaar zijn met hechten en het kindje is nagekeken kan het echte genieten beginnen. De bevalling heb je doorstaan!

  Pijn en mindset

  Bevallen is te vergelijken met het lopen van een marathon, deels een lichamelijke uitdaging en deels een mentale uitdaging. Beide elementen zijn met elkaar verbonden en train je voorafgaand aan de marathon. Zo werkt het eigenlijk ook met bevallen. Dat stukje waar je controle over hebt kun je van tevoren trainen. Je mindset is van groot belang op de vordering en beleving van de bevalling. Bevallen doet pijn, daar kunnen we niet omheen. Toch heeft pijn ook positieve aspecten, hoewel dit voor een vrouw die bevalt moeilijk te bevatten is en dat is heel begrijpelijk. Het overwinnen en doorstaan van pijn kan je krachtiger maken en je het gevoel geven dat je een fantastische prestatie hebt neergezet. Met andere woorden; je kunt met een trots en tevreden gevoel terugkijken op het feit dat je bent bevallen en alle pijn hebt doorstaan, je hebt de marathon uitgelopen! Bovendien wordt de pijn tijdens de bevalling na afloop vaak snel vergeten door het euforische gevoel bij het zien van jullie kindje…

  Pijnstilling

  Natuurlijke pijnstilling
  Tijdens de bevalling maakt het lichaam endorfine aan. Dit stofje heeft een pijnstillend effect bij het verdragen van pijn en dat scheelt een heleboel. Daarnaast zijn er een heleboel tips om de pijn op een natuurlijke manier beter te kunnen verdragen (natuurlijke pijnstilling);

  • Zoek afleiding
  • Probeer verschillende houdingen en blijf bewegen
  • Zorg voor een rustige, vertrouwde en veilige omgeving
  • Zet een muziekje op waarbij jij je fijn voelt
  • Zorg voor gedempt licht
  • Concentreer je in elke fase op je ademhaling
  • Zorg voor warmte op je buik/rug zoals kruik, douche of bad
  • Tel af…elke wee is er een minder
  • Laat je masseren door je partner
  • Gebruik een geboorte TENS

  Medicamenteuze pijnstilling

  Iedere bevalling is uniek, net zoals elke vrouw. Hoeveel pijn jij zult hebben kan niemand voorspellen. Daarom zal vaak pas tijdens de bevalling blijken of je medicamenteuze pijnstilling nodig hebt. Soms bespreken wij dit met je, bijvoorbeeld omdat de bevalling langer duurt dan gehoopt. Voor medicamenteuze pijnbestrijding moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden hiervan is dat de conditie van jou en je baby nauwkeurig moet worden bewaakt. Een van ons gaat met je mee om je te coachen en om de zorg over te dragen aan de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Welke vorm je kiest is meestal afhankelijk van het stadium waarin de bevalling zich bevindt en je eigen voorkeur. In de ziekenhuizen waar wij mee samenwerken, Reinier de Graaf Gasthuis en het Fransicus (vlietland en gasthuis) worden de volgende pijnbehandelingen het meest toegepast;

  • Remifentanil (pompje): dit is een morfine achtige stof die toegediend wordt via een infuus. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid bepalen. Uiteraard is het apparaat zodanig afgesteld dat je jezelf niet kunt over doseren.
  • Ruggenprik (epiduraal): dit is een injectie in de onderrug met een pijnstillend medicijn. Hierdoor wordt je vanaf onder je borsten richting je tenen verdoofd. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving een naald aan. Via de naald wordt er een soepel dun slangetje aangebracht dat blijft zitten. Door dit slangetje krijg je zolang als nodig is pijnstillende medicijnen toegediend.

  Elke vorm van medicamenteuze pijnbestrijding heeft voor- en nadelen. Vertrouw op jezelf en je eigen kunnen! Voor meer info zie Pijnbehandeling - de Verloskundige (KNOV). https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/33/pijnbehandeling/

  Dit was het weer voor deze keer! Heel veel succes (en plezier) met voorbereiden en uitkijken naar de enige blind date waarvan je zeker weet dat die zal slagen…????

  Liefs, Team Liv-verloskundigen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard