1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  COVID-19 vaccinatie tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 5-7-2021Bewerkt op: 5-7-2021
  Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 5-7-2021Bewerkt op: 5-7-2021
  Geschreven door: Liv Verloskundigen
  We krijgen veel vragen over de vaccinatie tegen COVID-19. Hieronder het nieuwste advies.

  Vanaf nu wordt aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna). Het moment van vaccineren hangt af van het moment waarop je wordt opgeroepen. Er is dus geen mogelijkheid om eerder te laten vaccineren dan wanneer je volgens de Nederlandse richtlijn van het RIVM 'aan de beurt bent'. Wacht daarom gewoon de oproep af en reageer daar op.

  Hieronder kan je lezen hoe het nieuwste advies tot stand is gekomen.

  Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ aangepast.

  Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om zwangere vrouwen te vaccineren alleen voor kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. In het standpunt staat daarnaast vermeld dat de Gezondheidsraad geen bezwaren ziet voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

  Klik hier voor het nieuwste standpunt: https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2021/04/Standpunt-Vaccinatie-tegen-COVID-19-rondom-zwangerschap-en-kraambed-versie-22-april-2021-def.pdf

  Werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ Het Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is opgesteld door de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ met afgevaardigden vanuit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard