1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Verandering geboortezorg in de regio

  Gepubliceerd op: 6-23-2022Bewerkt op: 6-23-2022
  Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 6-23-2022Bewerkt op: 6-23-2022
  Geschreven door: Liv Verloskundigen
  Beste zwangere en partner, In onze regio zijn er vanaf 11 juli 2022 veranderingen op het gebied van geboortezorg, dat heeft (in)direct invloed op jullie zwangerschap en bevalling. Om jullie goed voor te kunnen bereiden op de bevalling is het van belang, om jullie nu te informeren.

  Wat gaat er veranderen?

  Per 11 juli vinden er op locatie Franciscus Vlietland in Schiedam geen bevallingen meer plaats. In Franciscus Vlietland in Schiedam is de polikliniek Verloskunde wel geopend voor reguliere controles bij de gynaecoloog, waar er een medische indicatie is.
  Alle bevallingen worden nu geconcentreerd in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het was al langer bekend dat met de nieuwbouw van een Vrouw & Kind Centrum de bevallingen verplaatst zouden worden naar het Franciscus Gasthuis, dit zou eind 2024 plaats gaan vinden. Door tekort aan gespecialiseerd personeel lukt het niet langer meer om op beide ziekenhuislocaties de volledige zorg te bieden, die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nodig hebben. Hierdoor is het ziekenhuis zich genoodzaakt om alle werknemers, faciliteiten en middelen, samen te voegen in één team en de afdelingen verloskunde en neonatologie op één locatie aan te bieden. Hierdoor kan het ziekenhuis samen met ons de kwaliteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s waarborgen en weer voldoende verloskamers beschikbaar hebben voor de regio’s.

  Wat houdt dat voor jullie in?

  Een ieder die aangegeven heeft om poliklinisch te willen bevallen, helpen wij om een plekje te vinden in een ziekenhuis. Hopelijk is er plek in het ziekenhuis van je keuze, indien dit niet kan, zoeken wij een andere plek voor je. Het is goed om te realiseren dat het gewenste ziekenhuis voor je bevalling misschien toch een ander ziekenhuis wordt, dan de eerdere gewenste locatie. Als je na de bevalling in Franciscus Gasthuis moet blijven, zal alle zorg onder het dak van dit ziekenhuis plaats gaan vinden. Wij gaan ons uiterste best doen om een plek voor je te vinden in een ziekenhuis, zoals nu ook het geval is. Je mag dan uiteraard ook gewoon voor een thuisbevalling kiezen! Het zal in ieder geval altijd in overleg zijn. In sommige gevallen zal thuis bevallen dan de veiligste optie zijn. Wij hopen dat wij jullie kunnen geruststellen met het feit dat thuisbevalling goed onderzocht is en veilig wordt beschouwd. Daarbij zijn wij als verloskundige bij uitstek de specialist op dit gebied.

  Extra maatregelen in de regio

  Om ervoor te zorgen dat wij met voldoende verloskundigen zijn om alle zwangere te kunnen begeleiden, zijn wij bezig om een extra achterwacht te regelen. Een stand-by verloskundige, die opgeroepen kan worden bij een bevalling of extra hulp bij spoed en calamiteiten. Het zou daarom in uitzonderlijke gevallen kunnen zijn dat je een, voor jullie onbekende verloskundige bij de bevalling hebt, die je komt begeleiden of beoordelen.

  Franciscus Gasthuis stelt extra kamers voor ons beschikbaar om poliklinische bevallingen te begeleiden. Deze bevallingen doen wij samen met goed opgeleide kraamverzorgenden, die nu ook al bij thuisbevallingen assisteren. Op deze wijze kunnen wij extra plekken creëren binnen de ziekenhuismuren. De keerzijde hiervan is dat er een kans bestaat dat je tijdens de bevalling alsnog overgeplaatst moet worden naar een ander ziekenhuis, wanneer de bevalling medisch door bijvoorbeeld een pijnstillingsverzoek wordt én er geen plek is op de verloskamers van het ziekenhuis. De afspraak is dat er bij spoed altijd plek voor jullie is in Franciscus Gasthuis.

  Wij begrijpen dat een bevalling een mooie, maar ook spannende gebeurtenis is en dat deze brief impact kan hebben op jou als zwangere. Wij maken samen met jou en het ziekenhuis goede en heldere afspraken over het moment waarop je naar het ziekenhuis gaat. Daarin nemen wij geen enkel risico. Wij zorgen ervoor dat je zo prettig mogelijk kunt bevallen. Achter de schermen zijn wij heel hard aan het werk gegaan om alle zwangeren zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Daarom werken wij als verloskundigenpraktijken intensief samen, zorgen wij voor meer beschikbare verloskundigen en proberen wij ligdagen te verkorten op de verlosafdeling om zoveel mogelijk bedden beschikbaar te houden voor bevallingen. Een aantal (medische) handelingen die voorheen in het ziekenhuis gedaan werden, gaan wij als verloskundigen nu zelf doen om plek in het ziekenhuis te creëren. Wij garanderen wel veilige zorg, ondanks alle veranderingen. Wij zien vooral een uitdaging in de tijd die voor ons ligt. In goed overleg met elkaar, het ziekenhuis en de zorgverzekeraar staan wij klaar om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. Wij nodigen je uit om over deze verandering in gesprek te gaan met je verloskundige, wanneer je merkt dat je er onrust van ondervindt of vragen hebt.

  Namens alle verloskundigen van de Coöperatie Verve:

  Verloskundigenpraktijk Amarant, Verloskundigenpraktijk Aan de Schie, Verloskundigenpraktijk Aleida, Verloskundigenpraktijk Liv, Verloskundigenpraktijk De Luiermand, Verloskundigenpraktijk Maassluis

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard