1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Griepprik voor zwangeren

  Verloskundigen Praktijk IJsselmonde

  , 19 september 2022 10:57Laatste update op: 19 september 2022 10:58

  Mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen mogen elk jaar gratis de griepprik halen. Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook alle zwangere vrouwen gratis de griepprik krijgen.

  De griepprik is de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicaties. Maar griep kan bij hen leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild.

  Vanaf 2023 krijgen zwangere vrouwen gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen daarmee de griepprik halen bij het consultatiebureau. Daar wordt ook de 22-wekenprik tegen kinkhoest aan zwangere vrouwen gegeven. Zo kunnen zwangere vrouwen hun vaccinaties tijdens de zwangerschap op één adres halen.

  De komende tijd zullen het RIVM en de betrokken beroepsgroepen werken aan de invoering van de griepvaccinatie voor zwangere vrouwen. Omdat hiervoor veel geregeld moet worden is de invoering bij het consultatiebureau dit jaar nog niet mogelijk. Daarom mogen alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, zich dit jaar van 1 oktober tot en met 31 december zelf bij hun huisarts melden voor de gratis griepprik.

  DE GRIEPPRIK IS ANDERS DAN EEN CORONAVACCINATIE DUS DEZE VERVANGEN ELKAAR NIET.

  Voor meer informatie en het ontvangen van de griepprik dien je dus zelf contact op te nemen met de eigen huisarts. Zij zullen je gegevens noteren en je oproepen zodra deze via hen geprikt kan worden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard