1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Griepprik voor zwangeren

  Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 10-3-2023
  Verloskundigen Praktijk IJsselmonde Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 10-3-2023
  Geschreven door: Verloskundigen Praktijk IJsselmonde
  Mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen mogen elk jaar gratis de griepprik halen. Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook alle zwangere vrouwen gratis de griepprik krijgen.

  De griepprik is de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicaties. Maar griep kan bij hen leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild.

  Vanaf 2023 krijgen zwangere vrouwen gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen daarmee de griepprik halen bij het consultatiebureau. Daar wordt ook de 22-wekenprik tegen kinkhoest aan zwangere vrouwen gegeven. Zo kunnen zwangere vrouwen hun vaccinaties tijdens de zwangerschap op één adres halen.

  De afgelopen tijd hebben het RIVM en de betrokken beroepsgroepen hard gewerkt aan de invoering van de griepvaccinatie voor zwangere vrouwen. Je kunt de vaccinaties halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. Voor de griepprik geldt dat je deze alleen kunt halen als je tussen 15 oktober en 1 maart meer dan 22 weken zwanger bent.

  Meer informatie en het maken van een afspraak voor de griepprik (evt. in combinatie met de 22-weken prik) kun je terecht bij het consultatiebureau: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard