1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Huilende baby in het vliegtuig? Dit is waarom!

  Gepubliceerd op: 3-1-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-1-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een huilende baby in een vliegtuig is één van de grootste ergernissen tijdens een vliegreis. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Niet alleen vervelend voor de medepassagiers, maar ook absoluut geen pretje voor de ouders. Steeds die geïrriteerde blikken van medepassagiers aanzien, een huilende baby op schoot en zich geen raad meer weten. Maar waarom huilt een baby eigenlijk tijdens het vliegen?

  Waarom huilen baby’s?

  Baby’s huilen, dat doen ze nou eenmaal. Helaas kunnen ze nog niet op een andere manier communiceren. Dus wanneer ze iets willen of zich niet fijn voelen grijpen ze naar dit communicatiemiddel. Helaas weet je niet altijd waarom een baby huilt. Huilen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door honger, eenzaamheid, vermoeidheid, verveling, woede, pijn en onrust. Dit kan thuis gebeuren, in de supermarkt, maar ook in het vliegtuig. Toch schuilt er wel een reden achter het huilen tijdens een vliegreis.

  Druk op de oren

  Ken je die vervelende oorpijn tijdens het opstijgen of dalen? Zou je het dan zelf ook niet een potje willen janken? Dan snap je misschien ook waarom de kleine spruit het op het huilen zet. De druk die wordt veroorzaakt tijdens vliegen op hoogte is namelijk bijzonder moeilijk voor baby’s en peuters. Volgens KNO-arts Simon Baer is er een fundamenteel anatomisch verschil tussen baby- en volwassenoren. “Eén van de belangrijkste redenen waarom baby’s in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen. Dit heeft te maken met het feit dat het moeilijker is om van een lage atmosferische druk naar een hogere te gaan, dan andersom.

  Baby huilt tijdens vliegen, en nu?

  Je voelt je als ouder erg machteloos wanneer je baby tijdens een vliegreis begint te huilen. Je probeert hem te troosten, maar niks lijkt te helpen. Ondertussen zie je de medepassagiers zuchten en grijpen naar oordoppen. En nu? Gelukkig kun je zelf het een en ander proberen om je kleintje te helpen. Het is belangrijk dat de luchtdruk van het middenoor in evenwicht wordt gebracht. Bij volwassenen kan bijvoorbeeld de Valsalva-manoeuvre worden toegepast. Dat wil zeggen, in de neus knijpen en blazen. Ook helpt gapen en slikken. Een baby uitleggen dat hij moet blazen wordt lastig. Wel kun je ervoor zorgen dat je baby tijdens het opstijgen en dalen wakker is. Geef hem dan borst- of flesvoeding en daarna een speen. Hij zal daar dan aan gaan zuigen, dit kan de druk op de oren verminderen volgens Baer.

  Geen blijvende schade

  Een huilende baby tijdens een vlucht is vervelend, maar gelukkig kan de baby er geen blijvende oorschade aan over houden. Zodra de buisjes van Eustachius weer open gaan zal de pijn verdwijnen. Probeer er daarom niet teveel bij stil te staan en geniet samen van jullie vakantie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard