Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Informatie van je verloskundige week 40

Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug

, 29 maart 2021 13:15Laatste update op: 29 maart 2021 13:43

Geduld is een schone zaak. Vandaag de uitgerekende datum! Echter bepaald de baby zelf wanneer hij/zij komt. Hoe gaan we nu verder?

Vandaag de uitgerekende datum, de dag waar je naartoe leefde. Echter, bevalt slechts 4% op deze dag. Heel veel babies worden dus na deze datum geboren. Tot 42 weken zwangerschap is het heel normaal dat de baby op zich laat wachten. In deze periode is het belangrijk dat je de baby goed blijft voelen bewegen. Als dat het geval is, is het ook veilig om tot 42 weken af te wachten. Na 42 weken zien we dat er meer risico's zijn voor de baby door een verminderde placentawerking dus zou je ingeleid gaan worden.

Om dit te voorkomen hebben we nog een truckje om in te zettten: strippen. Dit doen wij vanaf 41 weken zwangerschap

  1. Bij het strippen doen we een inwendig onderzoek. Hiervoor gebruiken we twee vingers.
  2. Tijdens het inwendig onderzoek gaan we op zoek naar de baarmoedermond.
  3. Als deze een beetje open staat (ontsluiting) kunnen wij hier met één of twee vingers in.
  4. Vervolgens kunnen we de vliezen loswoelen van de wand. Dit is het strippen. Het strippen zelf duurt 10-15sec. Sommige vrouwen ervaren het strippen als pijnlijk, een ander heeft er geen last van.

Het loswoelen van de vliezen geeft een hormoonprikkel vrij, Indien jouw lijf klaar is om te bevallen, kan het net dat zetje geven om het te laten beginnen. Het is dus een natuurlijke manier om een inleiding mogelijk te voorkomen. Voorwaarden om te kunnen strippen zijn wel dat de baby ligt ingedaald en er al wat ontsliuiting is.

De slagingskans van strippen is 1 op 7 vanaf 41 weken zwangerschap. Met andere woorden: we moeten 7 cliënten strippen om één inleiding te voorkomen. De werking van het strippen is in 24u zichtbaar. Heeft het niet gewerkt? dan kunnen wij het strippen om de dag herhalen.

Strippen is niet verplicht. We bieden het aan en het is aan jezelf of je hier gebruik van wil maken. We zullen dit met je bespreken tijdens de controles.

Indien de baby te lang op zich laat wachten, dan zullen we een controle bij de gynaecoloog inplannen, waar gekeken wordt op welke manier ze kunnen inleiden en zullen ze dit iom jullie gaan inplannen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard