1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Informatie van je verloskundige week 35

  Gepubliceerd op: 3-29-2021Bewerkt op: 3-29-2021
  Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 3-29-2021Bewerkt op: 3-29-2021
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
  Deze week zal je waarschijnlijk je liggingsecho bij ons gepland hebben staan. Wat kan je daarvan verwachten?

  Bij ons in de praktijk krijgt iedereen in de prakijk een liggingsecho rond de 35-36 weken zwangerschap. Als alles goed gaat is er geen reden meer om echo's te herhalen en is dit jullie laatste echo deze zwangerschap.

  Maar wat kan je precies verwachten van deze echo en waar is deze voor?

  De naam zegt het eigenlijk al: bij de liggingsecho kijken we naar de ligging van de baby. Specifieker: we kijken of de baby met het hoofd beneden ligt.

  We doen deze echo bij 35-36wk omdat we vanaf nu niet meer verwachten dat een baby nog koprollen gaat maken en van een hoofdligging naar een stuitligging gaat. Wat een baby wel doet is pirouettes draaien. Het kan dus goed zijn dat je de baby wel nog in een andere ligging voelt na deze periode, omdat de rug van links-rechts-voor-achter draait.

  Als we dan toch een echo aan het maken zijn, meten we gelijk de groei van de baby op.Hiervoor meten we hoofdomtrek, buikomtrek en bovenbeenlengte, waarna er een geschat gewicht op dat moment wordt berekend. Ook dit gewicht wordt in je persoonlijke grafiek gezet, waarbij is gekeken naar jouw lengte, gewicht, etniciteit en aantal eerdere zwangerschappen/kindsgewichten. Daarnaast meten we ook de hoeveelheid vruchtwater op. Tot slot proberen we nog een leuke foto te schieten om mee te nemen. Helaas wil dit bij deze termijn niet altijd meer lukken, omdat een kindje de handen voor het gezicht heeft liggen of de verkeerde kant op kijkt om een mooie foto te kunnen maken. Daarnaast is het zo dat hoe verder je zwanger bent, de baby steeds minder ruimte heeft en tegen de wand van de baarmoeder ligt wat een foto van het profiel lastiger maakt te zien. Even jullie kind goed toespreken van te voren dat het zich mooi laat zien en verder duimen voor dat leuke plaatje.

  Na deze echo kom je nog één keer over 2 weken, daarna gaan we elkaar wekelijks zien. Heb je al kennis gemaakt met alle verloskundigen? Als dit niet het geval is of als je iemand al een lange tijd niet hebt gezien kan het fijn zijn hier een van je volgende afspraken bij in te plannen. Geef dit dan ook aan als deze gepland wordt, dan houden wij hier rekening mee

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard