1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Informatie van je verloskundige week 12

  Gepubliceerd op: 2-10-2021Bewerkt op: 3-10-2021
  Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 2-10-2021Bewerkt op: 3-10-2021
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
  Richting het 2e trimester

  Op naar het 2e trimester

  Je gaat richting het einde van het eerste trimester! De kwetsbaarste periode waarin er wat fout kan gaan met de zwangerschap heb je gehad en langzaamaan zal je je beter gaan voelen door het afnemen van het HcG hormoon.

  Langzaamaan rol je in het tweede trimester; 13-27 weken. In deze periode voel je je vaak een stuk energieker en minder misselijk.

  Je buik gaat groeien

  Daarnaast is dit het trimester waarin je buik echt gaat groeien. Vanaf 12 weken zwangerschap komt de baarmoeder al echt boven je schaambodje uit. Als je op je rug ligt kan je dit soms ook zelf voelen door vanaf je navel steeds een stukje lager op je buik te duwen. Uiteindelijk kan je een soort richeltje tegenkomen; dit is dan de bovenrand van je baarmoeder. Geen zorgen als je deze nog niet voelt. Dit vraagt soms wat oefening en wordt steeds makkelijker naarmate je verder zwanger bent.

  Hoe de zwangere buik van buitenaf te zien is verschilt sterk per persoon. De een heeft met acht weken al een zwangerschapsbroek aan terwijl er bij de ander met 20 weken nog niks te zien is. Dit zegt niks over de groei of het verloop van je zwangerschap, maar meer over je bouw, buikspieren en voor de hoeveelste keer je zwanger bent. In het begin groeien alle babies nog even snel, pas na 16 beginnen de eerste individuele groeiverschillen te ontstaan.

  Leuk weetje

  Wist je dat vanaf 12 weken het vruchtwater de smaak aanneemt van wat jij eet? Op deze manier went de baby al aan de smaken die bij jullie thuis gegeten worden en kunnen smaakvoorkeuren ontstaan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard