1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Enge gedachten over je baby (intrusies)? Je bent niet gek

  Gepubliceerd op: 17 mei 2022 20:56Bewerkt op: 17 mei 2022 20:58
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 17 mei 2022 20:56Bewerkt op: 17 mei 2022 20:58
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Intrusies

  Soms kunnen moeders last hebben van gedachten over het verwonden van hun baby, ongelukken met hun baby of andere enge gedachten over wat er allemaal mis kan gaan met je kleine. Vaak schrik je daar zelf ook van en denk je er niet aan deze gedachten ook echt uit te voeren. Die gaan vaak gepaard met levensechte beelden, wat erg beangstigend kan zijn.

  Word je gek? Nee, dit overkomt veel ouders. De gedachten heten intrusies. Haast iedereen voelt te veel schaamte om erover te praten, omdat er vaak veel taboe op hangt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 88 procent van de ouders beangstigende gedachten heeft over hun pasgeboren baby. Vaak komt het voor bij ouders van jonge kinderen, maar ook op latere leeftijd kan het nog voorkomen.

  Oorzaak van die enge gedachten

  Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de nieuwe, grote verantwoordelijkheid over een baby dit soort gedachten kan oproepen. Juist als je dan extra je best gaat doen om niet meer zo te denken, zal je alleen maar meer van dit soort gedachtes krijgen. Uiteindelijk betekenen dit soort gedachten eigenlijk alleen maar dat je je kind wilt beschermen, en dat het verantwoordelijkheidsgevoel over dat nieuwe mensje echt binnen is gekomen. Het maakt je geen slechte moeder, en ook niet gevaarlijk.

  Wanneer hulp zoeken?

  Als je als moeder voelt dat de intrusies jou te veel belemmeren in het dagelijks leven, door de constante angst voor alles wat er fout kan gaan, is het een goed idee om professionele psychologische hulp te zoeken. Of als de gedachten je nachtrust verstoren. Gaat het gepaard met postpartum depressie, dan is het altijd van belang zo snel mogelijk hulp te zoeken en over je klachten te praten. EMDR-therapie kan dan bijvoorbeeld helpen. Ook zijn er bepaalde mindfulnessoefeningen die je kunnen helpen afstand te nemen van de vervelende gedachten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard