1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Een uitje naar de baby spa: wat je moet weten

  Gepubliceerd op: 6-11-2020Bewerkt op: 7-6-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-11-2020Bewerkt op: 7-6-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Stichting Baby Spa Netwerk
  Een baby spa is een warmwater badje waar je baby vrij in kan bewegen met het lijfje doormiddel van drijfmiddelen. Dit wordt ook wel floaten genoemd. Het floaten is geschikt voor kindjes vanaf 4 a 6 weken. Veelal kun je na het floaten nog een babymassage sessie boeken, hier leer je allemaal fijne technieken om je kindje te kunnen masseren.

  Waarom naar een baby spa?

  Behalve dat een baby spa ook een erg leuke activiteit is met je kindje, heeft een baby spa ook positieve gezondheidseffecten. De baby spa maakt gebruik van de principes van hydrotherapie. Dit is een vorm van fysiotherapie/oefentherapie die in het water wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gewichtsloosheid van de baby in het water. Daarnaast zorgt de warme temperatuur van het water voor ontspanning van de spieren en het hormoon oxytocine.

  Door de vrijheid in bewegingen die in het water gemaakt kunnen worden, wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Soms zit het lijfje wat vast na een snelle of complexe geboorte. Door de (reflexmatige) bewegingen kunnen er vele hersenverbindingen worden aangelegd die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling.

  Door de warme temperatuur van het water kunnen de spieren ontspannen. Er komen hormonen vrij in het lijfje van de baby, waaronder oxytocine, die evt. stresshormonen zoals cortisol kunnen verminderen. Oxytocine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij aan de groei. Daarnaast zorgt ontspanning en oxytocine ook voor een betere spijsvertering. Wanneer de spieren ontspannen zijn rondom het buikje, zal een baby vermindering kunnen krijgen van klachten zoals reflux of buikkramp.

  Nekfloat

  Door te kijken naar de leeftijd, nekomvang en gewicht van je kindje wordt er een juiste maat nekfloat of ander drijfmiddel bij je kindje aangedaan. Een goede nekfloat kan niet lek (dus geen lucht gevulde float) en heeft een afneembare, uitwasbare hoes. De nekfloat dient ondersteuning te geven onder het kinnetje van de baby en achter de schedelrand. Doordat een kindje in het water gewichtloos is, drijft het lijfje en kan het kindje vrij bewegen met het hele lichaam.

  Waar let je op als je kiest voor een baby spa?

  Belangrijk is dat er rust en tijd genomen wordt tijdens een floatsessie. Een gehaaste sessie levert geen ontspanning op voor jou en je kindje. Daarnaast wil je uiteraard dat de medewerkers voldoende kennis hebben en zich jaarlijks bijscholen.

  Een baby spa die aangesloten en gecertificeerd is bij brancheorganisatie Baby Spa Netwerk voldoet aan alle eisen rondom veiligheid en hygiëne. Meer informatie over gecertificeerde baby spa’s vind je hier.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard